Rundtur over Pershusfjellet

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  10,7 km
  3 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Blant Nordmarkstravere er Pershusfjellet et begrep, og turen på langs er en klassiker. I 2009 ble turen langs denne fjellryggen blåmerket.   

Å gå Pershusfjellet på langs er en skjønnhetsåpenbaring i sol og godvær, med flere luftige utsiktspunkt ute på kanten av loddrette stup, hvor du ser ned i nordmarksvassdraget 150 meter under deg. 5 kilometer lang er denne mektige og sterke ryggen på Oslomarkas største fjell. Kanskje en enda større opplevelse er det å vandre denne fjellryggen i gråvær med tåke og småregn, for da kommer villskapen i den østnorske naturen enda bedre frem. Da opplever du at de trange og dype tverrkløftene, de digre grå tørrgranene, de overgrodde vindfallene og de gamle krokete furuene kryper inn i sjela di. Da er avstanden til tusser og troll og hulder plutselig ikke så lang selv i vår opplyste og moderne verden. Her er det tid for drømmer og fantasier. Ikke stress på jakt etter kjentmannspostene som det er minst seks stykker av her oppe, men ta deg tid til å oppleve ekte rotnorsk skogsnatur når du først er på Pershusfjellet. 

Sett deg ned, nyt utsikten mot øst og vest. Lytt til svartspetten, flaggspetten og tretåspetten som trommer og hakker. Ta deg tid til å stoppe opp ved de gigantiske mauertuene. Lytt til stillheten, og la den luftige frihetsfølelsen fylle ditt indre. Den blåmerka stien går fra Abrahamsvika i Tverrsjøen, over Pershusfjellet og ned til grinda ved Finstad gård. 

Det er flott å ta den blåmerkede stien over demningen ved Fintjern og til Holoaseter. Da får du beundret de loddrette stupene på østsiden av Pershusfjellet som du nettopp har gått langs. Bruk hele dagen når du er her, og nyt den luftige utsikten.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Med bil/sykkel: Bil inn til Tverrsjøstallen fra Olimb eller opp Svenådalen, det koster kr. 40,- i bompenger. Evt bil til Myllsdammen og sykkel inn til Tverrsjøen.

Adkomst med kollektivtransport

Tog til Grua og sykkel inn til Tverrsjøen (ca. 15 km). Eventuelt gå vei til Myllsbråtan, sti over Mylla, forbi nordsiden av Ålsjøen og over Kollern (689 moh.), og ned til veien inn til Tverrsjøen. Blir også rundt 15 km, men i mer kupert terreng.  

Annonse