Tronefjell(151 moh.) og Spannavarden (146 moh.) - Høyreiste topper i Karmøy

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  6,3 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

De høyeste toppene i Karmøy kommune finner du på fastlandet, Tronefjell og Spannavarden er to av dem.

For mange er Moksheimskogen med vannet og sykkel og gangstien mellom Norheim og Vormedal kjent. Heiene innenfor, avgrenset av Spannavegen i øst, er et flott turområde som er forholdsvis lite kjent og brukt. Høydedraget øst for Moksheimsvatnet danner et naturligskille mellom skogen i vest og kulturlandskapet og det mer åpne landskapet i øst. Her troner Tronefjellet høyest med sine 151 meter, Spannavarden er noe lavere med 146 meter over havet.

Turen kan gås fra flere steder. Skal du parkere er det best enten fra Haugaland Krafts stasjon på Spanne eller fra Vormedalskole. Starter du fra Spanne og parkerer Haugaland Krafts stasjon, går du videre østover langs Spannavegen og tar av til høyre etter ca. 150 meter, rett før den krappe høyresvingen. Stien opp til Spannavarden er forholdsvis lett å finne. På toppen kan du nyte utsikten nordover mot Haugesund og over til Karmøy. Stien fortsetter sørover til Tronefjell. Her er det panoramautsikt over det meste av Haugalandet. Går du litt ned i søndre kant av toppen, finner du en hylle som er perfekt for rasting og lun for nordavinden. Ønsker du å gå en runde tilbake til bilen, går du nedover fra toppen mot øst. Ta til høyre når du kommer ned i søkket som går sørover mot Kjerkevegen. Stien her kan være noe utydelig, men følger søkket nedover. Vel nede på Kjerkevegen møter du ei stor myr. Ta av tilhøyre og følg denne gamle ferdselsåra mot Vormedal. Underveis krysser du bekken som går ned i Vormedalsvatnet. Fortsett oppover under linjene som går til Hydro. Etter hvert kommer du over i et myrdrag der den gamle vegen er noe utydelig, men følg det videre mot sørvest. Når du kommer i enden på myra og går over på tørrere grunn, svinger stien til høyre og det går oppover. På toppen, før det går nedover mot innmark og Vormedalsvatnet, går det en sti til høyre over Midtleitet. Denne følger du nordover langs høydedraget, videre langs Helgelandsvatnet og tilbake til Haugaland Kraftsstasjon.

Arbeidet med Kjerkevegen som går mellom Vormedal og Aksnes ble startet i 1880. Den knyttet sammen kirkesognet Avaldsnes,som strakk seg over både Karmsundet og Førdesfjorden. De som kom fra Høie og traktene rundt måtte i båt over til Aksnes. Ferden videre gikk langs Kjerkevegen mot Karmsundet, der dei igjen måtte i båt for å komme til kirka på Avaldsnes. Vegen fungerte som kirkeveg fram til Førdesfjorden ble eget sogn og fikk ny kirke i 1893. Den var fortsatt en viktig ferdselsåre fram til 1913 da Spannavegen og etterhvert bilene gjorde sitt inntog.

Kjøretid: Fra Haugesund, Spanne: Fem minutt

Parkering: Gratis langs veien ved HaugalandKrafts stasjon.

Gangtid: Omtrent to timer på den beskrevne rund-løypa.

Middels lett tur. Våte partier. Turen krever gode fjellsko eller støvler.

Kart: Moksheimskogen (O-kart), 1113 I Haugesund.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Spannavegen til Haugaland Krafts stasjon på Spanne.
Annonse