Topptur på ski til Borddalsnuten (1321 moh)

Annonse

Om turen

Bordalsnuten som ligger i Etne kommune på kanten mot Åkrafjorden mot Bordalen/Rullestad er et ypperlig dagsturmål med ski på beina.

Turen starter fra parkeringsplassen på Hesjabakk på Seljestad, eller fra Korlevoll. Vinterstid er her gode løyper fra tidlig i januar til ca. 1. mai. På sommerstid er det bare å følge traktorveien som er hovedtraseen sørvestover.

Følg skilting mot Steinavatnet. Første passering er Gamlestølen og «damekneiken». Hva navnet kommer av, er opp til den enkelte å finne ut av. Om vinteren går oppkjørt løypetrasé i retning Seljestadstølane, for så å ta på sørsida av Kistefjell og videre opp skråbakken. Her har vi god utsikt over områdene Fjådalsvatnet, Oddavarden og Løyningsdalen. På godværsdager er det ofte litt daltrekk her, men det gir seg normalt når en passerer kanten. Kanskje på tide med en liten stopp, litt drikke og en pust i

Reinsdyra trekker forbi i området her. Flokken er for tiden på 30-50 dyr og er litt av et skue om vi er tidlig ute og får et glimt av dem. Som oftest er det tråkk, ekskrementer og liggegroper som viser at de har vært her. Seinere på vinteren når det er mye folk i fjellet, trekker de litt lengre vest. Terrenget inn mot Dyrskarsbotnen er lettere, og vi er raskt inne i kneika opp mot Steinavatnet.

Vi er nå i 1000 m høyde og tror at isen på vatnet er trygg, men vatnet er regulert, og det kan være sprekker langs land som følge av kraftig nedtapping. Unngå å gå på isen om du er i tvil. Følg vestsida av Steinavatnet videre og fortsett sørover mot Hegeitlenuten. I dette område er det normalt ikke merkede løyper, bortsett fra i forbindelse med Dyrskarrennet i palmehelga i påsken.

Bordalsnuten er godt synlig fra vi runder kanten ved Steinavatnet. Det er en fordel å gå langt nok sørover før en starter på 250 m stigning. Beregn en time på denne siste etappen opp. Like under toppen er det bratt, og det anbefales å ta av skiene. Men når toppen er nådd, er det vel verdt strevet. 1321 meter over havet, du føler at lufta er rein, nesten som om den er nyfiltrert! Utsikten er upåklagelig, du ser Folgefonna som ligger vest, og Vestvidda i øst, Hardanger i nord og Åkrafjordfjella i sør. Nyt stunden.

Dersom nedfarten er valgfri, kan Simlebu-Bordalen anbefales, eller Vintertundalen, begge nedfartene via Sandbotnane. Eller man velger Slettedalen/Sauda, eller retur Seljestad. Men husk at terrenget er vilt her frampå kanten ned mot Såtekvelven. Er det tåke eller dårlig sikt, er ikke turen til Bordalsnuten å anbefale.

Gangtid: 4 timer – 3 timer opp og 1 time retur Seljestad. Ellers avhengig av form og føre.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Haugesund tar det ca. 1 t 50 min å kjøre til parkeringsplassen på Hesjabakk på Seljestad. Parkering: Gratis langs veien. 20 kr på P-plass.


 
Annonse