Rundtur på ski i Svandalsfjellet 

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  11,0 km
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jan - apr
Ta gjerne skitrekket til toppen av Smalanuten (to trekk) for en enkel start på turen. På vei tilbake renner du ned og runder Ravnafjell på nordsiden.

Det er lett skrånet terreng bort mot Svartatjørna og litt ulendt å gå tidlig på vinteren, på grunn av små ras. Når vi kommer til hytta ved Svartatjørna, passer det med en appelsin og litt påfyll med drikke mens vi nyter fjellets fred og ro. For allerede nå er vi vekke fra omverdenens stress og mas.

Vi spenner på oss skiene igjen og fortsetter. Nå krysser vi høyspentlinja som går fra Sauda til Karmøy. Vi går videre oppover mot Svandalsvannet. Velger å gå på vestsida av Svartavassnuten, for så å holde høyden, slipper oss ikke ned på Svandalsvannet som vi får på høyre side. Her krysser vi nordenden av Bjørndalen. Turen kan kortes av ved å gå over vannet, opp skaret «Tobakksklypå» (veldig bratt) og videre inn til Bakkavann. Men vi holder høyden langs vannet og videre innunder Kvannenuten i flatt, fint terreng. Vi får noen flotte bakker ned mot øvre Avelsvann. Vannet krysser vi mot nordre ende.

Nå kan det være på tide med litt mat. Turen videre går i en bratt, men kort oppstigning til Bakkavatn. Vi krysser vannet og får flott utsikt over byen og skitrekket før vi renner ned til parkeringsplassen ved skitrekket. Vi holder høyre side av elven nedover og har flotte vide unnabakker, stølen «Blåsenborg» ligger på venstre side av elven og «Kakelborg» på høyre side nedover lia. Helt nederst kan det være litt bløtt seint på året og solen har fått varmet hele dagen.

Denne turen passer fint å ta mens ungene er i slalåmbakken. Sauda turlag har turen på programmet i påsken.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra riksvei 520 i Saudasjøen tar vi av i krysset til Svandalen og kjører til Sauda skitrekk, hvor vi parkerer. Kjøretid: Ca. to timer fra Haugesund. 
Annonse