Topptur til Knappen

Publisert av: Larvik og Omegns Turistforening
Annonse

Om turen

Uten tvil den toppturen i Larvik kommune som gir deg mest flott natur å hvile øynene dine på.

Knappen, gir jo ikke assosiasjoner til noe spennende, som regel... men turen opp er verd alle fotavtrykkene dine, helt til topps:) I tillegg til å starte turen nede ved Damvannet, hvor en kan bl.a bade, fiske, grille og kose seg som bare rakkern, ja så inneholder ruta opp til toppen utsikt og naturopplevelser i særklasse.

Eller om du velger å starte fra Andersbonnveien. På kartet ser du stien starte herfra. DU bestemmer selv hvilket sted du ønsker å starte fra. Den største trafikken går fra Andersbonnveien, hvor det også er gratis parkering, og avgiftsfri vei. Og kribler det ekstra i beina på rundturen, så anbefales det å ta turen om Farmenrøysa. Der er det også fint 360 grader utsikt. Turen til Knappen er merket fra parkeringen her.

Ved Damvann er det parkering ved vannet. Veien videre oppover lia er stengt for motorisert ferdsel, fare for steinras og ikke kjørbar. Fotturen starter her, følg veien videre oppover mot Skottåsen. Her deler veien seg, følg veien rett fram ca 350 m.
Ved veiens ende ser du stien fortsetter på høyre side. Herfra føler du deg kanskje litt inneklemt mellom majestetiske ås-koller på begge sider videre opp. Flott område, og sti/ skogsveien her er god.

Etter 380-400 meter fra sti-start, kommer det en bekk ned fra høyre. Her går stien oppover, langs bekken (god blå merking på stort tre, pil mot høyre) Her begynner også Korpen naturreservat.
Dette stykket opp mot Tyskmyr, gir den beste treningen av beina:) Når du nå går blåmerket løype i og langs med bekken, kommer du til ett sti-skille i ett område hvor det flater litt ut. Og her må du ta til VENSTRE. (Lite skilt på siden av stien )

Skulle du ønske å fortsette rett frem her kommer du på Sandefjord-siden av Knappen. Det kan benyttes som rundtur, men er heller å anbefale som retur fra
toppen.

Det er 500-600 meter oppover til du kommer til området som kalles Tyskemyr.

Etter Tyskemyr er det forholdsvis lite stigning, men jevnt slak stigning og små-kupert helt til du plutselig står på toppen. Men med unntak av den majestetiske veggen til Damvannskollen, så vil jeg si at området før og etter Tyskemyr opp til toppen, med sin blanding sprette furu og bjørkeskog, er den flotteste delen av turen. Om du går litt i utkanten av stien, ut mot kanten ned til Ulvestudalen (flott navn!), så får du en super utsikt ned og opp Lågendalen.
Du ser over til åsene Musekollen og Jordstøyp, som ligger i ytterkant av Kvelde. Denne utsikten er majestetisk, sett deg ned å nyt noen minutter før du kommer deg videre. Dette er nesten hvert hele turen i seg selv.

MEN ikke nok med det! Oppe på toppen av Knappen, har du Larviks (og muligens Vestfolds) flotteste utsikt østover i fylket vårt. Det er Sandefjord og omegns turistforening som "har" toppen. Og her er det flott å sette seg ned for både niste, grilling og/eller bare utsikten. (Husk tidsrommet for lovlig å tenne bål:)

Som alle andre topper og byen Roma, så finnes det mange veier/stier til målet. Dette gjelder jo selvfølgeligst også Knappen. Ta en titt på kartet, og ta ett valg om hvilken løype du kunne ønske deg. Men obs obs, den som er beskrevet her, er den flotteste;)

Og/ eller ta en rundtur, med å følge stien inn i Sandefjord, og forbi Firfirslavannet og Jeskovannet :)

God tur:)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør Rv 40 til Kvelde. Herfra over på østsiden av Lågen. Kjør over Holmfoss, og fortsett nordover på Rv 220 til du ser avkjøringen til Damvann. Det er ca 3,5 km fra krysset fra Holmfoss/Rv 220, opp til avkjøringen til Damvann. Damvannsvegen er en privat bomveg. Kjøring er tillatt i sommersesongen mot betaling. Bomavgift 2018: Personbil kr. 30.- , moped/motorsykkel kr. 20.- Bomkasse står på venstre side rett etter avkjørsel fra RV220. Veien stengt for allmennheten om vinteren. Skulle du ønske å spare pengene, er det mulig å bli stående nede ved Rv 220, og bruke apostelens hester allerede derifra.
Annonse