Topptur til Kraftkollen (481 moh.)

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  3,2 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt
Visste du at den høyeste toppen i Vestmarka ligger helt i det sørvestre hjørnet av marka? Her bør alle ekte askerbøringer ha vært. Toppen er lett tilgjengelig.

Kraftkollen ruver 481 m o.h. Utfartsparkeringen ligger 100 m lavere ved vannbassenget i Rotuvegen og det er bare 300 m fra der bussen stopper. Vi følger en gammel setervei opp Storekleiv (rødmerket skiløype). På toppen av kleiva er det fin utsikt sørover. Der seterveien flater ut, tar vi av vestover, på umerket sti, opp til et platå under åsen. Her lå Mortensetra i gamle dager. Nå dreier vi rett nordover og går på langstrakt åsrygg til toppen. På toppen lå en av vardene i landets militære varslingssystem. Det er fint her oppe. Dessverre skjuler skogen mye av utsikten, men bare vent til du kommer til Glasåsen!

På turen videre tar vi en avstikker til den eldgamle Sø(r)setra som de fire Sørsdalgårdene i Lier brukte. Ser du godt etter, kan du finne tuftene etter fem seterhus i skogkanten mot øst, et av dem med tydelig ildsted i det ene hjørnet.

På vei mot Glasåsen kommer stien ut på en morenerygg, et minne fra isens siste framstøt før den forsvant for 11 000 år siden. Stien kommer til en fin kølabonn, der det er bygd en liten hytte, før vi møter blåstien vi skal følge resten av turen. Hvis du vil utvide turen, kan vi anbefale å bruke denne stien nordover forbi Storemyr til Oppsalseter og Haukeliseter, og om Moldkastet tilbake (se turkart Vestmarka). Nord på Glasåsen er moreneryggen stor, men så får vi fast fjell under føttene og står på kanten av åsens vestvendte stup. Her er det best å passe litt på barna. Utsikten er flott over Drammensfjorden, Lierbygda, Drammensmarka og Finnemarka med Breiliflaka.

På hjemturen kommer vi ned i Bjønndalen (kanskje er det skutt bjørn her en gang?), forbi tuftene etter husmannsplassen Persbråtan og ut på treningsbanen for travhester. Så er det kort vei tilbake til utgangspunktet.

Kart: Turkart Kjekstadmarka 1:20 000 og orienteringskart Bømarka 1:10 000

Terreng: Middels kupert, lettgått sti

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Med bil/sykkel: Fra Liertoppen kjør Gjellebekkvegen - Ringvegen- Rotuvegen til p-plass

Adkomst med kollektivtransport

Buss 71 Asker - Drammen, stoppested Hoppbakken, gå Rotuvegen 300 m til utgangspunktet

Annonse