Tittelsnes fort og Røysanes

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel fottur
  • 2,0 km
  • 1 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 55 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Turen går helt på nordspissen av Tittelsneshalvøya. Tittelsnes fort ligger lunt og idyllisk til og er delvis skjermet av fin furuskog. 

Det anbefales å starte turen med en rundtur i festningsområdet. Deretter følger vi vegen nordover gjennom festningsområdet, går ned en bakke til høyre og tar av på første skogsveg til venstre. Det er traktorveg på ca halve strekningen til Røysanes, mens resten av turen går på godt synlig sti. Umerket.

På Røysanes har vi en flott utsikt over Bømlafjorden og Sunnhordlandsbassenget. Her finner to steinrøyser. Haugevika, med utsyn mot Halsnøy og fjellene i Kvinnherad, egner seg godt for en rast. Tilbaketuren går samme veg som vi kom. 

TITTELSNES FORT

Tyskerne kom til Tittelsene bare få dager etter invasjonen i Norge den 9.4.1940. De første årene var det 200 soldater på Tittelsnes. Da krigen sluttet, var det 70. Arbeidet med å bygge opp fortet kom først i gang våren 1941. I alt ble det oppført tolv brakker og et omfattende system med bunkere og løpegraver imellom. Seks av bygningene, stort sett løpegraver og bunkere, er bevart. Her er det også kanon- og forsvarsstillinger. Fra festningen overvåket den tyske okkupasjonsmakten trafikken i Bømlafjorden døgnet rundt. Nede ved sjøen var det plassert to lyskasteranlegg som kunne lyse opp hele fjorden.

Etter krigen overtok det norske forsvaret anlegget. Det blir brukt som øvingsområde for heimevernet.

GRAVRØYSENE PÅ RØYSANES De to gravrøysene, som har gitt Røysanes navnet, stammer trolig fra bronsealderen. Slike store steinrøyser på knauser og holmer ved sjøen, blir gjerne kalt kystrøyser. De var ofte synlige langt til havs og ble brukt til seilingsmerker. Røysene på Røysanes skal ikke ha blitt utgravd.

Adkomst med egen bil

TILKOMST: Vi tar av fra E 39 like sør for Bømlafjordtunnelen og kjører til Tittelsnes. Ca 300 meter etter at vi har passert Tittelsnes bedehus, tar vi av til venstre på Festningsvegen. Vi følger denne 6-700 meter til selve festningsområdet 

PARKERING: På festningsområdet. Hvis det er HV-øvelse på festningen, kan området være avstengt mens øvelsen pågår.

Annonse