Fottur til Hornindalsrokken (1529 moh)

Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende fottur
  • 6,1 km
  • 6 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1169 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt
Hornindalsrokken (1529 moh.) er et tydelig landemerke på grensa mellom Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane innerst i Hjørundfjorden. Toppen, som også bare blir kalt Rokken, stikker opp som en markant spiss og gir et luftig og vidt utsyn utover Sunnmørsalpane.


Hornindalsrokken kan bestiges fra tre kanter. Den mest vanlige ruta går fra Hornindalssætra og opp gjennom Sæterdalen, men toppen kan også nås fra Kjellstaddalen. Begge disse fra rv. 60 mellom Grodås og Hellesylt. Det tredje alternativet er via Tyssenaustet fra Bjørke.


Fra Hornindalssætra følger du Sæterdalen nordover, nesten opp til sørenden av Blåvatnet, og tar så opp til utløpsoset av vannet Store Luka. Derfra går du bratt opp en markert renne til kanten mot Kjellstaddalen. Fra kanten går du ut i Rokkens østside og så videre til ryggen som fører til topps. Beregn tre-fire timer på turen opp.


Fra Kjellstaddalen går det sti til du kommer oppunder østsida av toppen.


Selve toppen bestiges nordfra, og denne siste delen av turen er luftig. Denne ruta er rasfarlig når det er snø. Isøks er nødvendig dersom det er mye og/eller hard snø. Det ser unektelig bratt og vanskelig ut, men fjellet lar seg bestige uten større problemer - selv for de med en snev av høydeskrekk. Varden på toppen ligger helt ute på kanten av det svimlende stupet mot det irrgrønne Tussevatnet, nesten 1000 meter lenger nede.


Toppen ligger på fylkesgrensa mellom Møre og Romsdal og Sogn og fjordane og på kommunegrensa mellom Ørsta, Stranda og Hornindal kommuner. Fra toppen har du panoramautsikt mot kjente tinder som Slogen (1564 moh.), Skårasalen (1542 moh.), Blåtindane (1217 moh.) og Jønshornet (1419 moh.) kunne beskues. Nærmeste nabo i nordøst er Kvitegga (1693 moh.).


Kjellstaddalen byr også på et artig naturfenomen, nemlig "Kokartjønna". På returen er det naturlig å stikke bortom denne oppkomma med iskaldt vann som ligger midt ute på ei myr. Det syder og bobler i sandbunnen på tjørna på grunn av vann som presses opp. Hvite sandkorn på størrelse med risengryn virvles rundt. Kristofer Randers antyder at det er "Rokkekjerringa" som koker risengrynsgrøt.

Adkomst med egen bil

Med egen bil langs rv60 mellom Grodås og Hellesylt til Hornindalssætra, hvor det er parkering rett før sætra, eller til Kjellstad. Bussen mellom Oslo og Ålesund går gjennom Hornindal.
Annonse