En bit av Flyktningeruta

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,8 km
  • 4 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 311 høydemeter totalt
  • Sesong: Mai - okt

Flyktningeruta er en av mange fluktveier brukt under krigen. Ruta er merket helt fra Skullerud til svenskegrensen.

Skullerud – Østmarkkapellet – Øgården - Rustadsaga – Skullerud.

Fra Skullerudstua går du ned til bru over Ljanselven med skilt som viser blåmerket sti mot Østmarkkapellet. På gammel anleggsvei over plassen ved Skullerud vannrenseanlegg. Inn på sti til Sandbakken og Østmarkkapellet.

I neste stidele (ca 900 m) står en steinvarde, dette er en type varding som i sin tid var påtenkt som rutemerking i Marka. Lett stigning gjennom åpen furuskog, fin utsikt mot vest og sørvest. Forbi, på sørsiden av Rundvann (god rasteplass med bord).

Bratt ned igjen og forbi sørenden av Smalvann, ned noen trapper, i sin tid ble anlagt av Friluftsklubben, en av forløperene til DNT Oslo og Omegn. Midt i neste motbakke kan du ta en avstikker inn dalføret til venstre og se hvor ”gutta på skauen” hadde et av sine våpenlagre. Så sørover, øst for Trollvann (du ser ikke vannet fra stien), passerer sørenden av Langvann, og til stidele nordøst for myra på Smørhullet.

Blåmerkingen viser nå nordover mot Rustadsaga og Mariholtet. Etter en drøy kilometer kommer du inn på skogsbilveien til Elvåga og krysser ”Plankeveien”, vintervei for tømmertrafikken Enebakk–Oslo inntil 1865 da den ble avløst av Enebakkveien. Følg ruta (”Carl XIIs vei”) nordover til Øgårdsmosen hvor du tar til venstre ved skilt ”Rustadsaga”, passerer til venstre for et sandtak og ned forbi Øgården, en gang skysstasjon og skjenkestue for reisende langs Plankeveien.

På skogsbilvei med fin utsikt over Nøklevann til Rustadsaga, åpen for servering alle dager unntatt mandag. Bademuligheter ved Nøklevann.

Vil du korte ned turen litt det siste stykket, kan du etter Øgården følge lysløypa sørvestover forbi Fjelstadbakken (nedlagt slalåmbakke) til Skullerud.

Langs bilvei til Bogerud (t-bane) eller turvei tilbake til Skullerudstua.

Skullerudstua er åpen for servering alle dager 10-16 unntatt fredag, sommerstengt.

Adkomst med egen bil

Med bil/sykkel er det parkering ved Skullerudstua.

Adkomst med kollektivtransport

T-bane nr 3 Mortensrud til Skullerud

Annonse