Langs Glomma fra Nystua Skårer til Bingsfoss

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  9,1 km
  3 timer, 30 minutter
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Mar - nov

Turen går langs en merket og historisk sti mellom Nystua Skårer og Mellomhammeren. Derfra går turen på vei til brua over Rømua som renner ut i Glomma. Mellom Nordre Hammeren og Bingsfoss går turen delvis i utmark på umerket sti til kulturlandskapet ved Bingsfoss hvor turen går på skogsvei.

Etter Nystua Skårer går Taterstigen langs med Glomma til Sø Hammeren og Mellomhammeren. Taterstigen er en gammel ferdselsåre med rester etter boplasser langs med stien som er merket med opplysningsskilt. Ved det gamle kommunedelet mellom Fet og Sørum, på Kikut er det en bro over bekken. De gamle boplassene heter Kikut både i Fet og Sørum. Kikut på Sørumsiden har historie i forbindelse med tømmer. Alle de tre Hammerengårdene ligger inntil Glomma og der har det vært drevet jordbruk i lang tid.

I Glomma ved brua over Rømua ligger Bingen lenser og der ble det i 1995 funnet en stokkebåt som var mer en 2000 år gammel. Langs hele Glomma fra Fetsund til Bingsfoss er det rikelig med kulturminner. Nærmere Bingsfoss er det på et par steder helleristninger i svaberget ned mot Glomma. Turen langs Glomma er en lang tur, så man kan gå den ene veien og ta toget tilbake til utgangspunktet om man ønsker det.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Etter å ha passert Nystua Skårer, den innerste Skårergården som drives av Frelsesarmeen er det en liten parkeringsplass for noen få biler. Det er ingen parkeringsavgift der.
Annonse