Bandåsen - toppen av Ombo

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 4,9 km
  • 4 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 615 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - nov

Bandåsen er med sine 513 m.o.h. den høyeste fjelltoppen på Ryfylkeøyene.

Fra Tjeltveit går turen på den gamle ferdselsveien (sjoarveien) til Helgeland. Veien er godt synlig. Tunet på Helgeland ligger 285 meter over havet. Garden blir i dag drevet som sauegard med en fastboende familie.

Parkering skal skje på Tuftene kai.

Fra Helgeland bærer det bratt oppover. Turen er variert og etter hvert kommer du på fine utsiktspunkter. Er du heldig, treffer du også på villsauer, elg og hjort i området. På rette årstiden er det godt både med blåbær og tyttebær.

Turen går fram til steingarden som «Store-Jon» murte opp her, trolig rundt 1855. Steingarden er 1 meter høy, og ca. 200- 300 m lang. Deler av den er nylig satt i stand igjen.

Å komme på Bandåsen gir inntrykk av å være på Ryfylkets tak. Mot vest ser du øyriket helt til Stavanger, mot øst Ryfylkeheiane, mot nord Jelsa- og Nedstrandslandet og mot sør Hjelmeland og Fisterlandet. Tilbaketuren går samme vei.

Løype: Informasjonstavler, godt merket. ca.10 km. 3 - 4 timer tur/ retur. Ulendt terreng, hvor det trengs godt fottøy.

Båndtvang: 1.4. - 20. 8.

Kart: Turkart Ryfylkeøyene 1: 50 000, eller Norge-serien Hjelmeland 1: 50 000

Adkomst med egen bil

Adkomst: Riksvei 13 til Hjelmeland eller Nesvik. Ferje til Skipavik, deretter med bil til Tuftene og Tjeltveit, hvor turen starter og slutter. Det går også an å komme til Ombo via Rennfast og ferje fra Finnøy til Eidssund. Parkering skal skje på Tuftene kai. Ikke parker eller kjør opp til gården på Tjeltveit. Tuftene kai ligger i enden av Auste ombovegen

Adkomst med kollektivtransport

Ferje til Skipavik, deretter med bil til Tuftene og Tjeltveit, hvor turen starter og slutter.  Det går også an å komme til Ombo via Rennfast og ferje fra Finnøy til Eidssund. 
Annonse