Gloppenuten - topptur fra Brekko

Publisert av: Stavanger Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,7 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Noe av det første du møter når du kommer til Brekko, er den imponerende profilen av Gloppenuten (630 m.o.h). Den ligger der og kneiser med sin karakteristiske profil og er synlig nesten hvor du befinner deg i Brekko-området. Sett fra vest ser den nesten uinntagelig ut med sine steile fjellsider. Men den merkede stien fører deg lett opp fra baksiden.

Turen starter fra parkeringsplassen i Brekko. Følg turveien til venstre ned mot skiskytterstadion og over brua mot øst når du kommer til utløpet av Litle Foretjørn. Her følger stien elva fra Storavatnet opp Stangabudalen, først på venstre side før den krysser elva på gangsteiner.

Her åpner det seg et spennende landskap med omkringliggende fjelltopper som med sin mangel på vegetasjon ser ut som om de hører hjemme i atskillig høyerelig-gende fjelltrakter enn det de gjør (ca. 700 m.o.h.).

Stien fortsetter nå på nordsiden av vatnet før den svinger mot nord og en kort oppstigning ot ryggen av Gloppenuten. Vel oppe ved et lite idyllisk tjern, svinger stien mot vest og følger ryggen ca. 1 km på god sti over lyngrabber frem til toppvarden. På toppen kan du nyte utsikten over hele Brekko-området, Madlandsheiene og store deler av Nord-Jæren. Tilbaketuren følger samme sti.

Merket løype som går delvis på tur/skogsvei og i terrenget. Ca. 5 km hver vei. 4 timer.

Fiske:
Fritt stangfiske i Madlandsvatnet ved gården Brekko, Store- og Litle Foretjørn, Mjåvatnet og Gloppevatnet. Også tilrettelagt for rullestolbrukere.

Båndtvang:
1. 4. - 20. 8

Kart: Norge-serien Stavanger 1: 50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst

E 39 til Ålgård, Vaula bru. Skiltet Fv videre til Madland/Brekko. Gode parkeringsplasser. Avgift.
Annonse