Skitur fra hytte til hytte. Skarvheimen er et av landet fineste områder for fjellskiturer, med imponerende fjellformasjoner og passe kupert terreng. Her er fine utforkjøringer, fristende topper og fin avstand mellom hyttene. Denne turen gjennom Skarvheimen kan gås begge veier. For en kortere variant, kan turen også startes fra Breistølen. Er vær og føre godt, kan du på de korteste etappene ta to på samme dag.
Tyin - Slettningsbu - Sulebu - Skarvheim(Breistølen) - Bjordalsbu - Iungsdalshytta - Kongshelleren - Geiterygghytta - Finse
Fra Tyinkrysset gradvis stigning. I sesong; oppkjørte løyper. Sjekk www.skisporet.no
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Du børster søvnen ut av øynene og starter på dagens etappe. Vi følger vinterløypa på nordsiden av Sletningsegge, og sørover til Kyrkjestøylen før du begynner på den krevende stigningen opp mot Sulebu. Etter å ha karret deg fra 970 høgdemeter til 1320 er du omsider framme. På Sulebu tilbereder du mat fra spiskammerset på hytta – her er det ingen som lager maten for deg.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Etter en forhåpentligvis god natts søvn starter du videre på langturen din og i dag starter også dagen med en relativt dryg stigning på 200 høydemeter over Suleskaret. Videre innover går du i et flott og relativt slakt terreng. De spisse tindene fra Jotunheimen er lagt bak oss og terrenget har endret karakter til mer bølgende åser og myke, snøkledde fjell. Rett før lunsj får du en herlig nedkjøring mot Breistølen fjellstue og selvbetjeningshytta Skarvheim.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Etter en god natts søvn starter turen mot Bjordalsbu. Terrenget fra Breistølen er som en naturlig halfpipe opp en relativt smal bekkedal. Du får virkelig testet utholdenheten din i dag med lange motbakker. Vel fremme på Bjordalsbu må du nok en gang kokkelere for deg selv med ingredienser fra DNTs spisskammer.
Alternativt kan turen startes fra Breistølen. Tar du formiddagsbussen til Breistølen, rekker du opp til Bjordalsbu på samme dag. Bussen stopper på Breistølen, selv om det ikke står i rutetabellen. Bare si ifra til sjåføren.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Etter en hel uke på tur fortjener du en litt roligere dag. Du sover litt lenge og har en langsom morgen før du tar på deg skiene for en flott etappe ned mot Iungdalshytta. Denne etappen er en real kosetur med fine nedkjøringer og en rusleltur langs Iungdalsvannet før du kommer frem til den betjente hytta du skal tilbringe de kanskje to neste nettene. For om været har vært med deg hittil legger du kanskje inn en hviledag her.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
På denne etappen møter du også her en motbakke tidlig på dagen, men heldigvis flater det ut etter dette og du går i småbølgete fjellterreng mot Kongshelleren. En liten selvbetjent hytte.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Er dere mange i turfølget, eller vil ha mer komfort, anbefales ruta om den betjente private hytta Storestølen. Og dagen etter videre til Geiteryggshytta.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Videre går du til Geiterygghytta, en betjent DNT hytte som ligger midt i Skarvheimen.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Fra Geiterygghytta går du i sørvestlig retning over Geiteryggvatnet og følger vassdraget videre oppover, over Bakkahellertjørnane og Omnsvatnet. Mellom høyde 1414 og 1391 tar løypa til Hallingskeid av videre vestover, mens løypa du skal følge til Finse går omtrentlig rett sørover herifra. Følg så østkanten av Omnsbreen parallelt, helt til du sklir ned dalen mot Finse på østsiden av Finsesåta og inn på den samme løypa som fra Klemsbu. Fra du krysser jernbanesporet er det kun 500 meter igjen til Finsehytta. Vi anbefaler en siste overnatting på Finsehytta med god mat og godt stell, før du tar toget hjem neste dag.
Se rutebeskrivelse og kvistedatoer
Merk: Fra 15. februar er alle selvbetjeningslosjiene tilgjengelige, og fra medio mars er ruta merket og de fleste betjente hyttene åpne. Kvistene står til 1.mai.
Buss til Tyin, Nystuen eller Breistølen. Retur med tog fra Finse, se VY