Vandretur til Nord Europas største Canyon - Sautso

Publisert av: Alta og Omegn Turlag
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,8 km
  3 timer, 30 minutter
  En vei
 • Sesong
  Jun - okt
Sautso er et ti kilometer langt elvegjel med en dybde på 300 – 420 meter, og er med det mest trolig Nord-Europas største Canyon.

Avstand fra parkering til Canyonen er ca 7 km en vei og går gjennom et lett terreng. Stien en skal følge er gammel, men den er godt synlig i terrenget. Etter ca 2 km deler den seg og en skal da holde til høyre. Stien til høyre er merket med rødt på steiner helt frem til kanten ned mot Sautso Canyon. NB: Hele turen er ikke tegnet inn her.

På veien passerer dere to elver, noen mindre bekker og myrområder, så vanntett fottøy er å anbefale.

Varme klær, og spesielt regnklær er også viktig å ha med da været skifter fort. Skulle det begynne og regne er det stor risiko for tåke. Vi anbefaler derfor at man holder seg til stien.

Myggolje bør også være med på turen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Turen starter fra Gargia Fjellstue som ligger ca 25 km sør for Alta med merket avkjøring fra R93 mot Kautokeino. Fra Gargia Fjellstue er det ca 11 km til Sautso, men en kan fortsette med bil ca 4 km videre opp den gamle riksvegen over Beskades retning Kautokeino. Veien er en grusveg så vis varsomhet. På toppen av Beskades kommer man til en stor steinflate på venstre side hvor man kan parkere og hvor stien inn til Canyon starter.
Annonse