Topptur til Vettakollen / Berganvarden 456 m.o.h.

Annonse

Om turen

Fra parkeringen følger du veien videre oppover til du kommer til et veidele og en romslig gapahuk på venstre side. Her ser du også skilt til Vindfjellstien og til Vettakollen (Huldresti) Fortsett veien rett fram 2-300 m og ta så stien til venstre oppover i lia. Den er blåmerket på trær og steiner. 

Det starter med lett oppoverbakke, men etter kort tid, øker både vinkelen og puls opp mot selve toppen. Det er variert vegetasjon fra hogstfelt med ungskog og mulighet for litt utsikt samt større gran- og flott furuskog. Her er også gode skogsbærtrakter. Lia oppover blir brattere mot toppen og det kan være godt med noen småpauser underveis og en slurk fra drikkeflaska. 

Siste etappe belønnes med kortere og krokete furutrær som er fine å se på alle årstider, mer bart fjell, ja virkelig følelse av å ha kommet deg opp i høyden. 

Selve toppen er åpen og du har god utsikt i alle retninger. Mot vest ser du Kistefjell (noen få meter lavere enn Vettakollen) og videre innover gamle Telemark fylke. Nordover skuer en lett toppene Skrim, Breidstulfjellet og Styggmann som markerer øvre del av vindfjell trollets lekeområde. Og gir deg referanse om avstanden opp til området hvor vi finner flotte DNT-hytter eid av forskjellige foreninger. Ned mot Lågendalen og videre østover har du også flott utsikt. Det er også godt med dyreliv i området, ofte sett både elg, ugler og hakkespett. 

Det er ingen varde på toppen, men du finner postkasser med tur-bøker for registrering av besøket ditt.  

Lengde en vei: ca 3,1 km 

Høydeforskjell: ca 400 m   

Vinter: Dette er ikke en topp som er egnet for tur på ski. Men med truger er det nok gjennomførbart, om du ha lyst til å bli ekstra svett på ryggen.  

God tur :)

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Følg Rv 40 Lågendalsveien nordover fra Larvik. 27 km fra Bommestad (2 km. etter avkjøring til Hvarnes), like før du kommer til Berganmoen Industriområde, tar du en vei til venstre, Bergansløyfa, og følg den 1 km og ta til venstre i veidele. Fortsett veien en snau kilometer forbi gårder og hus til du kommer til en bom, her er det parkeringmuligheter.

Adkomst med kollektivtransport

Buss: Bussholdeplass Berganmoen sør ved Rv. 40 Lågendalsveien (fra Larvik: rett før Berganmoen Industriområde). Ta veien til venstre, Bergansløyfa, og følg den 1 km og ta så til venstre i veidele, et eldre treskilt i krysset her viser veien. Fortsett en snau kilometer videre forbi gårder og hus til du kommer til en bom. Her starter turen.

Annonse