Gjennomgangstur fra Byneset mot Heimdal

Legg til huskeliste
Annonse
Skitur over heiene med langvariant Deler av løypa etter upreparerte eller sporadisk preparerte traseer.

Turen går gjennom de indre delene av Bymarka, egentlig Bynesmarka og ned gjennom Leinstrandmarka. Vi starter opp fra Klefstadhaugen som ligger ved markagrensa helt nord på Byneset, tar inn mot Klefstadmyra og kommer opp på heiene om Elgsethytta. Vi fortsetter opp på Bosbergheia og sørover til Storheia. På den korte varianten tar vi ned Lindboeløypa og ned i Leinstrandmarka.
På den lange varianten fortsetter vi sørover heiene til Bergskaret, sørover om Rogntjønna og tar turen helt sør om Ringvål. Turen er ganske kupert, spesielt den første delen. Dette er en svært variert tur som kan være spesielt fin å gå på slutten av vinteren. På denne turen kan vi godt bruke litt kraftigere ski enn de letteste vi har.

Turen starter gjennom det vakre kulturlandskapet ved Onsøyhåggån, med fint utsyn mot Byneset og fjorden.
Er vinteren i ferd med å slippe taket, er området så fint at det er fristende å ta det med ro til en har passert Marenstua. Vi følger den fine skiløypetrasen på nordsida av Gamle Bynesvei fra Klefstadhaugen og fram mot Klefstadmyra innunder Gråkallen. Løypa går gjennom vekslende og fint terreng. Siste biten mot Klefstadmyra følger skiløypa gammelveien.

Følg løypa til høyre inn mot myra (325 moh.). I skiløypekrysset før myra tar vi til høyre og følger den ikke preparerte løypa gjennom Kudalen mot sørvest opp til Elgsethytta (460 moh.). En «snarvei» som av og til blir brukt fra denne sida av Byneset opp til heiene er å ta opp over Ramnåsvatnet, holde høyden ut på vestsida av Elsetheia og ta meget bratt opp Steindalen til myrene innunder Elgsethytta. Varianten egner seg bare på fast føre.

Det korte stykket langs hovedløypa fra Elgsethytta til Litj-Kvistingen kan det på godværsdager være rent så folksomt. Vi tar til høyre ved enden av Litj-Kvistingen, og svinger inn på løypa mot Bosbergheia (537 moh.). Vi kan forkorte turen litt ved å gå direkte mot Storheia, men velger den lengste varianten.

Vi følger ryggen som utgjør det meste av Bymarkas «høyfjell» mot Storheia. Her er det lett å finne rasteplass på fine dager. Innunder Storheia på nordvestsida kan vi velge å bestige toppen (565 moh.) eller gå løypa som tråkkes opp rundt på vest- og sørsida. Vi velger det første og nyter rundskuet fra toppen.

Nedrennet fra toppen som går mot nordøst mot Kvistingen er tøft, men morsomt når en har litt kraftige ski. Det bør en ha på denne turen, for flere friske utforbakker venter. I foten av bakken fra Storheia tar vi av til høyre og passerer den karakteristiske Kvistinghylla innunder berget. Herfra kan vi velge en lang eller en kort variant.

Kort tur ned Lindboeløypa
Skal vi gå den korte varianten, renner vi ned Lindboeløypa, hvor de dristigste kan gjøre unna 2-3 km på under fem minutter.
Dette er et herlig nedrenn under fine forhold! Men vær årvåken, oversikten er minimal i de krappeste svingene. Vel nede passerer vi Marka, en idyllisk plass ved sørenden av Skjellbreia. Her er vi inne på den breie hovedløypa mot Granåsen og Heimdal. Den krysser «kaldhølet» innerst i Leirsjøvassdraget (205 moh.) og stiger opp mot toppen av Leiråsen hvor Rønningen (290 moh.) ligger med fint utsyn sørover. Her er siste mulighet for kalori-påfylling for dem som ikke har medbragt niste.

Fra Rønningen er det et pent nedrenn til myra ved Sølvskakkeltjønna (215 moh.), hvor løypene til Granåsen og Heimdal skilles. Vi følger løypa ned den trange myrsløgda som kalles Strupen, forbi hoppbakkene og fram til Granåsen eller Leirbrua (175 moh.). Skal du videre mot Heimdalsområdet tar du inn det lange myrdraget opp mot Lokmyran, passerer over veien gjennom Smistadgrenda (220 moh.), tar ned over Nordmyra og kommer fram til Saupstad (165 moh.). Turen helt fram hit er vel 3 km lengre enn om du avslutter ved Granåsen.

Lang tur om Bergskaret og Rogntjønna
Langvarianten av turen byr på noen fine og spennende nedrenn fra Kvistingen og fram mot Bergskaret (320 m), forbi småvatna Bykleivvatnet og Svartvatnet.
Her er noen av de fineste rasteplassene i hele Bymarka. Mellom myrene er det markert småstier på Bymarkkartet langs løypetraseen, og to varianter av løypa er tegna inn på vinterutgaven. Fra Bergskaret følger vi den gamle Bynesvegen mot øst en liten kilometer før vi tar av mot sør ned etter en skogsvei og kommer ned innerst i Langdalen. Her kommer vi inn på løypa som går forbi Rogntjønna, Vintermyra og Våttåmyra til Lauglovatnet. Det er fint og lett skiterreng hele veien! Løypa kjøres opp jevnlig.

Lauglovatnet passeres på sørsida. Vi passerer her gjennom et litt komplisert rundløypesystem og tar hovedløypa mot øst opp gjennom passet som kalles Skarsleitet. Herfra følges hovedløypa opp den bratte bakken til Skarsleitet og fram til dalen med Buskleinbekken. Vi tar løypa mot øst igjen i nytt kryss. Den dreier etterhvert og følger nordover langs Stor-Sætermyra. De siste to kilometerne før vi kommer inn på kortvarienten igjen ved Sølvskakkeltjønna er det særdeles lett å gå over fine store flate myrer.

Hjemreise: Det går busser fra Granåsen eller Leirbrua over Byåsen mot byen og mot Heimdal og Tillerbyen. Dersom du fortsetter videre mot Heimdal og ender opp ved Saupstad, går det busser herfra både over Byåsen, mot Tillerbyen og byen. Fra Saupstad er det 1,5 km inn til Heimdal sentrum.

Kart: Beskrivelsen refererer til turkartet over Bymarka i målestokk 1:25 000.

Adkomst med egen bil

Buss til Klefstadhaugen (170 moh).
Annonse