Hellersheia

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,8 km
 • Sesong
  Mar - okt

Et geologisk fenomen
Ofte beskriver vi det nakne og åpne landskapet ved Jøssingfjorden for et månelandskap, og det er ikke langt fra sannheten. Bergarten består av anortositt, en dypbergart som er størknet og krystallisert mer enn 20 km under jordoverflaten for en milliard år siden. Av store forekomster av bergarten på jorden er det områder i Egersund og Canada som skiller seg ut, ellers må en til månen for å finne større områder med anortositt!

Turen starter ved husmannsplassen Helleren. De to husene under fjellutspringet er en av Sokndals aller eldste boplasser, og flittig besøkt av turister. Følg stien bratt opp til rasteplassen ved fv44.
Her krysser vi veien og følger merket sti inn i et lite skogholt på venstre side av Hellersheia.
Stien går så ut i åpent lende med flott utsikt mot havet. Selve toppunktet ligger i nordøstlig retning, men først skal vi ut på et platå og nyte utsikten over Jøssingfjorden, hårnålssvingene og deler av anlegget til Titania. Vi fortsetter mot varden og toppunktet 315 moh. Legg merke til de nesten horisontale ripene i fjellet. Det er et tegn på de enorme kreftene som var i sving i området under den siste istiden.

Husk å signere i turboka som ligger i postkassa festet på varden. Den rødmerkede stien tar oss langs sørøstsiden av Fredriksvatnet og rundt en liten fjelltopp før det går ned i den spektakulære Hellersdalen med utsikt rett mot Jøssingfjorden. Nå er vi inne på turens kanskje mest krevende parti, så vær forsiktig nedover. Stien går så vidt innom fv44 før merkene leder oss inn på gammel ferdselsvei som ble brukt helt fram til 1921 da tunnelen ble ferdig. Snart er vi tilbake der vi startet.

Parkering: Opparbeidet parkeringsplass ved Helleren.

Løype: Tursti og vei. Lengde 5,4 km.

Kart: Turkart Dalane 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg fv.44 langs kystlinjen til Egersund. Fortsett igjennom sentrum mot Hauge i Dalane. Følg fv.44 mot Flekkefjord til Jøssingfjorden. Sving av og parker ved husmannsplassen Helleren.
Annonse