Vegdalskaret, 206 moh.

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  3,3 km
  1 time, 30 minutter
  En vei
 • Sesong
  Mar - okt
Turløypa går i området mellom Gullsvågfjellet og Trollvasstind. Flatt terreng i begynnelsen. Her, i Mohalsen, har arkeologer sommeren 2013 funnet interessante spor fra fortiden. Stigning etter hvert. Ulike typer landskap: myr, lauvskog, barskog og fjell. Løypa er til tider temmelig blaut.

I Moen, mellom fjellene, ligger Okvatnet, Vega kommunes råvannskilde. Kilden er et overflatevann og vannbehandlingsanlegget er lokalisert like før man kommer til gondolbanen.

Litt lenger opp går man langs en endemorene, en rygg av stein (se bilde). Slik er dette fenomenet forklart i heftet Vega, opplev steinalderøya (Hein B. Bjerck), s. 21: ”I skyggen av Trollvasstind hadde en isbre klort seg fast, og denne har sikkert ligget lenge etter at isdekket hadde rykket tilbake til fastlandet. I den mørke nordskråningen fikk isen ligge i fred og grave, og tid nok til å legge opp en pen, halvsirkelformet endemorene - et skoleeksempel! Den starter i området ved pumpehuset og snor seg oppover mot Vegdalskaret. Øverst kan du se morenen som en smal. flere meter høy rygg”.

Avstikkere: Et ”stikryss” på toppen med skilt viser retninger mot Moen med Okvatnet, Trollvasstind, Vegdalen og Sundsvoll. Så herfra er det mange muligheter for å forlenge turen. Etter boks med registrering for deltagelse i IL Vegas turlotteri, bør man fortsette litt lenger for å få med den flotte utsikten mot øya Søla og Sølasundet.
Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Langs veien mellom Åsen og Gullsvåg: ta av mot Gullsvågfjellet og Moen. Ta til venstre like før gondolbanen. Informasjonsskiltene står ved parkeringsplassen.
Annonse