Idyller mellom Kongsberg og Bolkesjø

Legg til huskeliste
Annonse
Rett vest for Kongsberg ligger byens mest brukte og mest populære turområde, Gruveåsen med Knutefjell.

Åssida nærmest byen er spesielt interessant på grunn av alle minnene fra Sølverkstida. Høyere oppe, nærmere Jonsknuten, er terrenget åpent og byr på storslåtte rundskuer. Det fineste rundskuet får du selvfølgelig fra toppen (902 moh.).


Vest for Jonsknuten synker terrenget, først bratt, deretter slakere med glissen fjellskog ned mot Lisetrene. Rundt og i nærheten av setrene finner du mange idylliske tjern, som Løkentjern, Nordsetertjern og Trihyrna. Videre vestover kommer du snart over mot Baklifjell.


Baklifjellet ligger rett sør for gården Baklia i Jondalen. Oppe på fjellet, ved Korstjern, ligger Baklisetra. Her var det hjemmefrontcelle under 2. verdenskrig. På Baklifjellet er det fredelig. Ikke veldig mange turgåere har oppdaget disse traktene, og de som ferdes her skjønner ikke helt hvorfor. Her finner du noe av det fineste turterreng du kan ønske deg. Her er det mange flotte vann, både store som dominerer i landskapet, og små overraskende pytter. Her er det åpne knauser og flyer, men også mørkere daldrag med kraftigere vegetasjon. Fra Selslinatten (809 moh.) er det et praktfullt utsyn mot Follsjå, Blefjell, Gaustatoppen og videre vestover blånende telemarksfjell.


Midt i dette utrolige turterrenget ligger Kongsberg og Omegns Turistforenings (KOT) ubetjente Selsli (730 moh.). For få år siden gjennomgikk den en ansiksløftning og utvidelse og framstår nå som spesielt innbydende, hyggelig og praktisk. Landskapet rundt hytta er åpent og idyllisk med flere små vann. Våren 2006 ble det også bygget et nytt anneks; og her er det lov å ha hunden med inn i hytta.


Selsli ble opprinnelig bygd fordi KOT ønsket en sammenhengende hyttekjede med merka stier fra Kongsberg til Hardangervidda. Nå kan du følge blåmerka stier fra Kongsberg by til Selsli og derfra til Sigridsbu på Blefjell og videre nordover omtrent så langt du ønsker å gå.


Fra Kongberg til Selsli bruker du ca. 7-8 timer, litt mindre til Sigridsbu. Selsli er også knytta til sti-og hyttenettet sør for Kongsberg. Til Sveinsbu tar det ca. 9 timer å gå.


Selv om noen går fra hytte til hytte i dette området, er langt de fleste gjestene på Selsli helgeturister. Den vanligste veien hit går fra plassen Barmen, som ligger ca. 6 km nord for Meheia. Hit kan du kjøre, og det er 1 1/2 times lett gange vestover til Selsli herfra. Men du kan også følge merka stier fra Løkjabrua i Jondalen (ca. 2 t opp), fra Bolkesjø (ca. 3 t opp) og fra Notodden om Dårstul (6 t fra Notodden, 2,5 t fra Dårstul).


Adkomst med egen bil

Bil til angitte startsteder (se turbeskrivelse).
Annonse