Gamle hustufter på Søre Åsen i Tysvær

Publisert av: Haugesund Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,0 km
  1 time, 30 minutter
 • Sesong
  Hele året
Søre Åsen ligger på østsiden av søre Storavatnet ved Falkeid i Tysvær kommune. Dette er tuftene etter to gamle gårdsbruk, som er verdt et besøk.

Eiendommen på Søre Åsen tilhører i dag Tysvær kommune, overtatt fra private eiere i 1933. Opprinnelig besto eiendommen av to selvstendige småbruk. Her drev de med kuer, sauer og geiter, men etter at kommunen overtok ble det mer og mer tilplantet med furu, gran og lerk. Den siste fastboende flyttet herfra i ca. 1970. I dag er det kun noen grunnmurer som minner om den gamle bebyggelsen. Skogen har med årene vokst seg stor, så kommunen driver med tømmerhogst og rydding. Det er godt tilrettelagt med veier og stier.

Etter passering av bommen tar du stien til venstre som går nedover og bøyer av mot og langs Knuttjønn. Videre i fint skogsterreng oppover til stidele. Ta her til venstre og mot de nedre gårdsruinene. Her er satt opp noen sitteplasser, så det kan gjerne passe med en pause og en liten kaffetår. Gjennom tett granskog går du bratt oppover ca. 100 m mot gårdstuft nummer to. Her bodde det en ungkar til ca. 1970. Det er utrolig, for her er ikke mye igjen av det som engang var et hus, overgrodd av trær og mose. Gå videre opp mot en fin utkikksplass. Her er et flott utsyn over Storavatnet med den skogbevokste og delvis oppdyrka Hålandsøya (ca. 500 da.). Videre nordover lia før du svinger til høyre og bratt opp en skogsvei. På toppen får du en panoramautsikt med Åsatjønn nede i dalen. Nyt dette synet! Følg skogsveien videre nedover til stidele, ta til venstre og du er tilbake ved utgangspunktet. Ca 1,5 times tur.

Transport: Kjør E39 mot Arsvågen, ta av mot Kårstø. Ta til venstre i krysset på Falkeid og så til høyre ved kryss merket Hersdal. Deretter 3 km til du kommer til et hjemmelaget skilt med påskrift: «Tursti til Søre Åsen». Kjør til enden av veien, der er en parkeringsplass.

Kart: Friluftskart for Tysvær

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ved Falkeid følger vi skiltet veg mot Hersdal og kjører denne ca 3 km til skilt på venstre side til Søre Åsen skogsti. Vi tar av denne sidevegen og følger den i ca 1,3 km til den stenges med bom.
Annonse

Publisert av

Haugesund Turistforening