Ville Utladalen og rolige Vetti

Publisert av: Årdal Turlag
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  5,9 km
  2 timer
 • Sesong
  Jun - sep
Gjennom Utladalen går elva Utla dramatisk i tunge drønn, fylt med smeltevann og vestlandske regnskyll.


Fra Hjelle går turen langs den stengte gårdsveien (Folkevegen) inn til Vetti. Ca. 1,5 km på veien over tre bruer til merket sti tar av opp til Avdalen Gard. Videre på Folkevegen over nok ei bru og opp til Vetti Gard med stidele til Vettisfossen, Stølsmaradalen og Ingjerdbu like før gården.


På Vetti Gard Turiststasjon er det mulighet for både middag, overnatting og frokost i sommersesongen. På den gamle og hyggelige garden er det grønt og frodig. En stopp her er en god kontrast til turen gjennom resten av den ville dalen.


Ruta til foten av fossen starter fra stidelet like nordøst for Vetti Gard. Første del over haugen og bratt ned til Utla er T-merket. Herfra er stien umerket, men meget tydelig og god.


Inne ved fossen kan man selv velge hvor langt man vil gå fram og bli oversprøytet med vann. Vettisfossen er Norges høyeste uregulerte foss med en høyde på 275 m.


Vil man se fossen overfra skal man ta den T-merkete ruta mot Ingjerdbu fra stidelet ved Vetti. Finest utsyn er det fra plattformen i kanten av stupet ved Vettismorki. Turen hit tar ca. 2,5 timer tur retur. Uten sekk går begge turene litt raskere.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Øvre Årdal er det kun en ti minutters kjøretur inn til Hjelle, der turen starter.
Annonse

Publisert av

Årdal Turlag