Rundtur fra Jegersberg via Gill, Sødalsmyra og Øvre Jegersbergvann

Publisert av: DNT Sør
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  7,3 km
 • Sesong
  Hele året
Denne turen er en rundtur med start i Jegersberg og opp til Gillsvannet, søndre del av Skråstadheia og nedover til Jegersberg igjen. Turen kan gjøres til fots, løp, på sykkel eller med barnevogn. Du kan starte flere steder og løypa kan gåes i motsatt retning. Turen går på skogsvei, et par korte partier har endel steiner som stikker opp av veien og den siste kilometeren er sti. I dette området finnes et utall mulige stier og skogsveier. Denne turen kan du gjøre lengre ved å gå til Skråstadvarden, Den omvendte båt, Redalsheia eller Kalkheia. For kortere tur går du stiene om Lomtjønn og Holmenkollen rett etter Øygardstjønn. Området har i mange århundrer vært drevet som utmark og beiteområde for bøndene ved Gimle gård og flere av vannene er regulert for møllene ved tidligere tiders industri. Turveiene er gamle ferdselsårer helt tilbake fra tidlig 1800 tallet. Både steingjerder og gammel beitemark er fortsatt synlig i landskapet. Forsvaret hadde tidligere stor aktivitet i området fra Gimlemoen.

Fra Presteheia klubbhus: Her er utfartsparkering og starten på lysløypa. Nederst på parkeringsplassen følger du lysløypa og kommer inn i friluftsområde Jegersberg. Herfra er det skogsvei det meste av turen. Hold til høyre og følg skiltene med «Gangretning». Her følger du den gamle Postveien og Barnevandrerstien et stykke. Etter ca. 800. holder du til høyre i et Y-kryss. Etter ytterligere ca. 1 km tar skogsveien/lysløypa en krapp sving til venstre. Hold rett frem gjennom en grå bom og forbi Jegersberg Barnehage. Følg rett frem og ta til venstre bort den asfalterte Gillsveien. Her er utfartsparkeringen ved Gillsvannet. Langs veien går du gjennom et gårdstun og får Gillsvannet på høyre side. Når du kommer til skiltet til Gillshytta, hold rett frem. Herfra er turen rød merket tursti. Se etter den velkjente røde malingsprikken på trestammer langs løypa. Du kommer forbi et stort hvitt hus, dette ble brukt i innspillingen av filmen om Kamilla og Tyven. Hold til venstre før det hvite huset, følge skilting mot Øygardstjønn og Skråstadvarden. Her er det ca. 10 meter med steinete oppoverbakke, en utfordring for barnevogn, men fullt mulig å forsere. Vi går forbi flere benker med sitteplasser hvor man kan ta en pust i bakken og nyte utsikten mot Gillsvannet. Hold til venstre mot Øygardstjønn og Skråstadvarden forbi den gule bommen. Opp bakken får vi Skråstadheia naturreservat på venstreside og etter hvert Øygardstjønn på høyre side. Mon tro om Nøkken bor i dette tjernet. Litt opp i bakken er det rasteplass og bålrester med utsikt over Øygardstjønn. På denne rasteplassen er det sol på formiddagen. Her er bratte oppoverbakker. Dersom du sykler med barn i motsatt retning så vær obs på grus i svingene. Når bakkene er over er vi på turens høyeste punkt, herfra er det flere kilometer med flate partier. Du får Kyrttjønn på venstreside med svaberg ned mot vannet, her er det sørlige hjørnet av Skråstadheia naturreservat. Vi går forbi Sødalsmyra. Heretter går det nedover igjen, forbi den gamle skytebanen og ned bakken til badeplassen ved Øvre Jegersbergvann. Her er benker til en rast, sandstrand, flytebrygger, svaberg og toalett. Perfekt når sjøen er for kald eller til en kveldsdukkert. Hold til venstre langs demningen mot Jægersberg. Her vokser bjørnebær og villbringebær på moloen. Ta til høyre etter brua og følg rød merket sti frem til lysløypa og Grønn slette. Stien går forbi en gapahuk med bålplass. Fra badeplassen til Grønn slette er det ca. 1,5 km. Herfra ser du bakken opp til parkeringsplassen ved Presteheia Klubbhus.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Bruk buss nr. 22 mot Jærnesheia og gå av ved Presteheia for start fra Presteheia Klubbhus. Her er det utfartsparkering. Det er også utfartsparkering i nærheten av Gillsvannet. Følg fylkesvei 452 mot Ålefjær og ta inn Gillsveien rett etter Fagerholt, parkering på venstre side etter ca. 1,5 km.
Annonse

Publisert av

DNT Sør