På serveringsekspedisjon i Lillomarka

Legg til huskeliste
Annonse
Det er lett å gå fra hytte til hytte i Lillomarka.

Solemskogen – Lilloseter – Sinober – Solemskogen.

Stort sett hvor enn du ferdes i Marka, finner du hytter med tilbud om mat og varme. Små, trygge steder å legge pausene, fylle opp energitanken og møte andre turgåere. I Lillomarka ligger disse hyttene kanskje spesielt tett. Lilloseter, Sørskogen og Sinober ligger på rad og rekke, og på denne turen besøker vi dem alle.

Vi går inn i Lillomarka fra Solemskogen og følger løypene rundt Setertjern og opp på Evensetermyra. Her tar vi nordover og går inn i Bispedalen, som fører oss over mange små kneiker opp til Lilloseter.

Lilloseter blir det første serveringsstedet vi kommer til på denne rundturen. Dette idylliske stedet var opprinnelig husmannsplass under gården Lillo og ligger sentralt midt i Lillomarka. Hit kommer turgåere og mosjonister hele året igjennom.
Etter en god pause fortsetter vi i sporet nordover, i lett og behagelig terreng. Vi passerer Kjulstjern og kommer etter hvert frem til Sørskogen. Også her holdes det åpent for servering i vinterhalvåret. Sørskogens historie strekker seg så langt tilbake som til 1600-tallet, da plassen ble ryddet av finner.

På denne turens nordligste punkt finner vi Sinober, som heller ikke er noen ny plass i Lillomarka, men en gammel seter med århundregammel historie. I dag er den sporthytte og en naturlig innfallsport til denne delen av Marka for skifolket fra nord.

Tilbake til utgangspunktet velger vi løypa som går via Kringlertjernet og Vennervann. Vi fortsetter i lia vest for Slengfehøgda og når til slutt gamle og kjente spor, som vi følger tilbake til Solemskogen.

Visste du at skogen ved Slengfehøgda er såkalt bevaringsskog? I dette området står det fremdeles mye gammelskog, her er det et svært variert planteliv og leveområder for storfugl.

Skogen ved Slengfehøgda er såkalt bevaringsskog og det største sammenhengende området med gammelskog i Oslo kommunes skoger i Lillomarka. Det er gammelskogens størrelse, sammen med dets variasjon i topografi, treslag, skog i alle utviklingsfaser, varierte planteliv og verdifulle leveområder for storfugl, som gjør området så interessant. Det er også mye død ved i alle nedbrytningsfaser i lia ned mot Revlitjern.

Adkomst med egen bil

Adkomst med kollektivtransport

Buss 56 fra Storo til Solemskogen

Annonse