Gursli gruver - I gruvearbeidernes fotspor

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  6,3 km
  2 timer
 • Sesong
  Mai - okt

Allerede på 1600-tallet var ferdselsveien mellom Lund og Sokndal i bruk. Fra Moi fulgte den vestsiden av Lundevatnet utover til Skåland og Gursli. Her fortsatte den over heia på sørsiden av Gullvatnet, ned til Øvre Myssa og videre til Hauge i Dalane og Sogndalsstrand.

Fra Gursli kan du følge den gamle gruveveien oppover lia til Gursli gruver. Den første biten går gjennom gammelt kulturlandskap med beitemarker og steingarder. Framme ved Gullvatnet finner du mange spor etter gruvedriften som varte fra 1914 til 1919. Flere av grunnmurene til bygningene er fremdeles intakte. Den gamle steintippen er godt synlig og fortsatt står en av bygningene igjen på stedet. "Jentehytta" hvor kokkene bodde og arbeidet, står til nedfalls, men gir et bilde av forholdene her inne ved gruvene. Du kommer ikke inn i selve gruvene uten avtale med Lund kommune, men gruvegangene er godt synlige. Gode oppslagstavler forteller historien om driften av molydengruvene. Det er benker til å raste på. Hjemturen går samme vei. Har du fortsatt energi, anbefales en avstikker opp på Gullbergnuten (485 moh). Skilt viser vei. Utsikten er fantastisk.

Parkering: Gursli

Løype: Spennende tur i lett terreng. Høydeforskjell 240 m Turen fra Gursli til gruvene tar ca. en time hver vei. Eller videre til Øvre Myssa i Sokndal ca. 2 t.

Verd å se:
Gruva. Utsikt fra Gullbergnuten.

Fiske:
Gullvatnet. Fiskekort.

Båndtvang:
1. 4. - 20. 8.

Kart: Turkart Dalane 1: 50 000.

Gursli gruver
I 1915 ble det startet drift i Gursli molybdengruver. Gruvene var i drift fram til 1919 og i disse årene var Gursli gruver den største bedriften i Lund kommune. Ved Gullvatnet kan du fremdeles finne rester etter den gamle gruvedriften. Langs stien vestover fra vaskeriet passerer du også inngangen til selve gruva. En av gruvegangene er åpen for besøkende etter avtale. Aggregat og lamper er tilgjengelig.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Egen transport fv 1 fra Moi sentrum til Gursli eller Øvre Myssa.
Annonse