Fottur fra Bratteli til Songesand

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 5,3 km
  • 3 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 415 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - jul, sep - okt

Fra fjellgard til fjellgard
Dette er en kort, men spennende tur som er spekket med natur- og kulturopplevelser. Fra kaien på Bratteli bærer det bratt opp-over lia på god sti til garden som biter seg fast i den bratte sørhellingen. Om det var bratt å drive gard her, så var det til gjengjeld solrikt og god jord. Det har vært i alt fire bruk på Bratteli. Det siste bruket ble nedlagt i 1970. Vel oppe ved garden møter du hovedløypen som kommer fra Preikestolen. Turen fortsetter østover mot husmannsplassen Myrå og Bakken gard. I det spennende kulturlandskapet med de restaurerte bygningene, kan du la tankene vandre og forestille deg hvordan det var å drive den veiløse garden høyt over Lysefjorden. På Bakken har det aldri vært hest eller maskiner. Fjøset er fra 1700-tallet, de andre bygningene fra 1900-tallet.

Stavanger Turistforening overtok gårdstunet på Bakken fra Forsand kommune høsten 2018. Det arbeides med å rehabilitere og oppgradere Bakken til et levende museum og funksjonell turisthytte der man kan oppleve fjellgården slik den var da Johannes og Gjertud Bakken bodde her. I forbindelse med oppussing vil gården være stengt for overnatting i perioder, sjekk stf.no for oppdatert status.

De røde merkene følger den gamle stien ned mot Bakken kai til skilt østover mot Songesand. Stien
videre er til tider ulendt der den krysser løse urer og skråbakker. Mektige bjørketrær og hule, gamle
asketrær forteller om godt klima i den bratte lia. Hele tiden har du kontakt med fjorden. Er du heldig, kan du oppleve både sel og laks på turen. Etter en god time kommer kaien på Songesand til syne.

Løype: 3 timer, 5 km. Merket.

Kart: Turkart Lysefjorden 1: 50 000. Turkart Preikestolen 1: 25 000.

Adkomst med egen bil

Alt. 1. Ferje fra Stavanger eller Lauvvik til Bratteli. Tilbake til Lauvvik eller Stavanger fra Songesand. Alt. 2: Kjør til Songesand via Årdal/Lyngsheia. Ta utgående ferje fra Songesand til Bratteli (ca. 15 min.). Fottur tilbake til Songesand
Annonse