7-fjellsturen i Bergen

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Ekstra krevende
 • Lengde og varighet
  42,0 km
  10 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Bli kjent med Bergen og fjellene på en fantastisk og krevende måte. 7-fjellsturen er rundt 35 kilometer lang og har en samlet oppstigning på 2500 meter. Gjennomsnittstiden for de som går 7-fjellsturen er 8–12 timer.

Du kan melde deg på 7-fjellsturen her: www.7-fjellsturen.no 

Den siste søndagen i mai hvert år arrangerer Bergen og Hordaland Turlag 7-fjellsturen. Første tur var i 1948, med 206 deltakere. Frem til 1980/1981 gikk turen også innom Askøy. Fra 1981/1982 har dette vært ruten: Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Ulriken, Fløyen, Rundemanen, Sandviksfjellet. Samme dag går også 4-fjellsturen og 3-fjellsturen, for de som ønsker en kortere rute.   

RUTEBESKRIVELSE: Turen starter ved Gravdal. Herfra går turen mot Lyderhorn (396 moh.), først på vei et par kilometer før man går opp på ryggen og kommer til fint terreng. En trapp her var tidligere flaskehals under 7-fjellsturen, men i 2010 ble trappen byttet med en som var dobbelt så bred. Det er litt stein på vei mot toppen, på vei ned kan det være litt bløtt. 

Når man er nede i Banuren følger man veien et par kilometer, man må krysse riksveien og fortsetter mot Damsgårdsfjellet. Her ble det ofte mye gjørme under 7-fjellsturen, men de siste årene er det lagt ut klopper og trebruer. Disse ligger ute hele året. Ned fra Damsgårdsfjellet bruker det å være en del kødannelse på turdagen. Vel nede er det vei fra Melkeplassen og grønne metallskilt viser veien videre mot Løvstakken. Løvstakken er en lang rygg fra Melkeplassen og opp. Først i skog, så i et landskap med tuer og lyng. Når man bryter skoggrensen, får man en utrolig god utsikt til alle kanter. Det er litt klyving på vei mot toppen. Løvstakken skiller seg fra de andre fjellene ved at det bor folk rundt hele fjellet. Ned fra Løvstakken er det også godt merket, men det har hendt at folk har tatt litt feil. Det er to rygger på Løvstakken, du skal følge til høyre på vei ned og ned mot Skillingsbollen og forbi steinen det står Jesus lever på. Videre nede på Løvstakksiden, følger du veien til Årstad videregående skole. Det er bare å følge de gulmalte pilene i asfalten. Så går ruten videre gjennom bebyggelse og forbi Haukeland Universitetssykehus. Derfra videre mot Brattebakken, Johan Blyttsvei, til Montana. Oppover går ruten først på grusvei til Oppstemten, så svinger man til høyre og går oppover forbi Perabu og Landåseggen til toppen av Ulriken.

Fra Ulriken kan man nyte utsikten fra turens høyeste punkt, 640 moh. Fra toppen følger man ryggen ned i retning Minde (nedover Oppstemten og Sherpa-trappene). Der man kommer ut av skogen ved Montana svinger veien til høyre og videre nedover forbi kraftverket til Ulriksbanens nedre stasjon. Etter å ha kommet ned fra Ulriken, går man forbi Nordeuropas lengste lindeallé ved Haraldsplass Diakonale Sykehus, forbi Svartediket og opp Knatten. Deretter passerer man BT-bu og følger veien mot Fløyen. På turdagen er klippeposten på Fløyen plassert like før restauranten. Løypen videre går på Blåmansveien mot Brushytten og deretter opp Rundemansveien til Rundemanen. På vei ned fra Rundemanen kan det stedvis være vått, men de siste årene er det bygd ut med klopper. Så kommer man til Sandviksfjellet, derfra og ned er det stein grus- eller asfaltvei hele veien. Man går om Skomakerdiket til Skansemyren idrettsanlegg (gjelder 2021). Man går videre ned til sentrum. 

På arrangementsdagen går man i mål på Skansemyren idrettsanlegg (gjelder 2021). Deltagerne mottar diplom, t-skjorte og velfortjent heder og ære!

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

På løpsdagen blir det satt opp gratisbusser fra Nygaten v/Marken til Gravdal. Bussen stopper ved innkjørselen fra Lyderhornsveien til Gravdalsveien. Deltagerne må gå derfra til start ved Nutec.

På andre dager” kan du ta vanlig rutebuss til Gravdal, eller du kan parkere langs veiene.

Adkomst med kollektivtransport

Sjreiseplanleggeren på skyss.no. Buss til Gravdal, så til fots til start. S

Annonse