Trollgarden - steingard med dimensjoner

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  9,7 km
  7 timer
 • Sesong
  Hele året

At folk fra gammelt av har kalt det to kilometer lange beltet for Trollgarden er kanskje ikke så underlig. Hvordan skulle man ellers forklare et slikt fenomen? Trollgarden er en gigantisk sidemorene fra et bréframstøt for 9700-9900 år siden. Som et kjempemessig steingjerde, opptil 5-7 meter høyt, bukter den seg fra Kvivatnet og sørover snaufjellet i hjertet av Funningslandsheia. Du finner morenen på en avstikker fra løypa Funningsland - Grasdalen.

Fra Funningsland følges merket løype mot Grasdalen. Fra den innerste gården på Funningsland følger du grusveien inn dalen til du krysser bekken på en bro, deretter inn gjennom plantefelt til stien som går på nordsiden av elva. Derfra på god sti innover på sørsiden av Kaldavatnet og bratt opp på Kyrkjegardsheia. Herfra mot øst i spennende høyfjellsterreng. Skiltet avstikker fra stien etter stort tjern mellom høyde 870 og 894. Ca. 1 km mot nordøst treffer en på Trollgarden. Ved å legge tilbaketuren øst for Kvivatnet og om Reinsrumpa, får du med deg dramatisk utsikt ned til Jøsenfjorden og tilhørende herligheder på kjøpet.


Løype: Merket/umerket sti. Lengde: 18 km. Høydeforskjell 450 m. 7-8 timer tur/retur.

Verd å se: Trollgarden

Båndtvang: 1.4. - 20.8.

Kart: Turkart Hjelmelandsheiene 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Adkomst: Følg riksvei 13 til Hjelmeland. Ta av mot Vormedalen og kjør videre til skilt Funningsland.  Parkering: Opparbeidet p-plass ved elva på Funningsland. Følg veien fra P-plass innover til de innerste gårdene, deretter på grusvei og over på stien.
Annonse