Flørli og Flørlitrappen

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  9,7 km
  4 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - okt

4444 trinn
Flørli ligger på sørsiden av Lysefjorden og er siste anløpssted med rutebåten før Lysebotn. Stedet som ligger i ei bratt li, er uten veiforbindelse. Vannkraftutbyggingen begynte i 1920. Kraftstasjonen på Flørli skulle gi kraft til et elektrosmelteverk. Smelteverket ble aldri bygd og kraften ble istedenfor levert til Stavanger Elektrisitetsverk. Stavanger kommune kjøpte anlegget i 1927. Langs rørgatene som strekker seg oppover lia, er det bygget en kabelbane og en tretrapp.

Trappen er 1470 m lang og går fra sjøen og opp til Ternevatnet, en stigning på 740 m. Trappen har 4444 trinn og er en av verdens lengste. Kraftutbyggingen la også grunnlag for økt bosetning og det ble bygd nye hus og ny skole. Selv om Flørli er uten veiforbindelse, er det laget en flott, forseggjort vei oppover lia. Mange blir imponert over de fint tilhogde granittblokkene som er brukt over alt. I dag drives kraftanlegget av Lyse Kraft som har bygget ny kraftstasjon inne i fjellet. Den gamle krafthallen i jugendstil har de siste somrene vært brukt til kafé og kunstutstillinger og mange av husene er kjøpt av private.

Trappen har blitt en turistattraksjon. Turistforeningen har merket en kort rundløype som går opp en del av trappen og videre bort til turiststasjonen øverst i bygda. Tilbaketuren følger grusveien gjennom bygda. På denne turen får du med deg ca. 700 trinn. Husk at trappen er svært glatt når den er våt og at du går på eget ansvar.

RUTEBESKRIVELSE:
En fin rundtur er å gå trappen helt til toppen. Kort variant er ned Rallarstien. For en lang rundtur går en videre og følger den gamle anleggsveien fram til dammen i Stora Flørvatnet. Herfra går du den rødmerkete løypen tilbake til Flørli. Fra Flørlistølen følger løypen den gamle stølsveien. Husk ta av grusveien like nedenfor Stora Flørlivatn ved Åkroken på 700moh. Veien følger kun fram til ein stengt tunel

Flørli er også utgangspunkt for fotturer til Langavatn og Blåfjellenden turisthytter, eller du kan følge Lysefjorden-rundt løypen til Kjerag eller over til Vinddalen eller Forsand.

Viktig: Det er ikke mulig å gå i trappene om vinteren pga. stor skredfare til enhver tid. Snøen smelter normalt i mai-juni.

Verd å se:
Kraftstasjonen i jugendstil og Flørlitrappen. Kunstutstilling og kafe i kraftstasjonen i sommersesongen.

Fiske:
Sjøfiske fra land med stang.

Overnatting:
Flørli turisthytte. 24 senger, ubetjent. Det er mulig å booke Flørlistølen 6 sengeplasser

Båndtvang:
fra april - november. Dyr på beite i området.

Kart: Turkart Lysefjorden 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Ferje fra Stavanger, Lauvvik, Forsand, Songesand og Lysebotn. Anløp når passasjerer til stedet. 
Annonse