Mohidler - beskjeden ute, imponerende inne

Publisert av: Stavanger Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  7,7 km
  3 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Mohidlar ligger godt skjult ved et lite tjørn mellom Mohidlartjørn og Øyarvatn. Åpningen er så trang at du må åle deg inn. Men innenfor vider hidleren seg ut til et stort, tørt rom med en takhøyde på 2-3 meter. Det god plass til å overnatte 8-12 personer. Dette er en gammel legehidler. I tidligere tider ble sauene legegjetet. Gjeteren hadde da tilsyn med dyra hver dag - og samlet dem sammen på lega om kvelden. En av grunnene til dette var rovdyrfaren.

Turen starter fra gjeterhytta Lortabu ved Rv. 45. Herfra følges merket løype mot hytta ved Sandvatnet. Ruten går i nordvestlig retning opp langs vestsiden av Lysebekken. Tydelige varder viser hvor den gamle drifteveien gikk. Lange deler av turen går på blanke svaberg og det er en stor kontrast å komme ned til det frodige Mangærne. Ruten fortsetter på bro over elva som kommer fra Øyarvatnet og fortsetter mot hytta ved Sandvatnet. Ved bekken som kommer fra Mohidlartjørn, forlater du løypen og fortsetter langs vestsiden av Mohidlertjørn og fram til det lille tjørnet hvor hidleren ligger under bergveggen i nordre ende.

Fra Mohidler er det en snau time å gå inn til hytta ved Sandvatn hvor du kan overnatte.

Løype: Merket sti fram til Motjørn og videre til Sandvatnhytta. Avstikkeren til Mohidlar er umerket. Lengde: ca. 14 km tur/retur. 5 timer tur/retur. 2,5 til 3 timer ein vei

Overnatting: Hytta ved Sandvatn. 22 senger + hems. Ubetjent. Informasjon: Stavanger Turistforening

Båndtvang: hele året i Sirdal kommune.

Kart: Turkart Frafjord- og Bjerkreimsheiene 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Egen transport eller buss Rv. 45 gjennom Hunnedalen til Lortabu ved Valevatnet. Parkering ved Lortabu. 
Annonse