Botne - Hatten - Preikestolen fjellstue

Publisert av: Stavanger Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,2 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Bakveien til Preikestolen fjellstue
Bilveien til Preikestolhytta ble bygget 1961. Før den tid måtte alle gjester gå for å kunne komme til hytta. Det gikk merkete løyper til Preikestolhytta fra Refså, Jøssang, Botne og Meling. Som et ledd i turløypen Lysefjorden Rundt, er deler av turen mellom Meling og Preikestolhytta kommet til heder og verdighet igjen.

Turløypen starter ved Heiatjørna på veien mellom Oanes og Botne. Røde T-er viser vei gjennom det typiske Lysefjordterrenget. Her er blankskurt grunnfjell og kraftige nedskjæringer. Rundt om klorer krokete "bonsai-furuer" seg fast. Stien smyger seg gjennom det røffe terrenget. Fra det øyeste punktet går det en rødmerket rund løype opp til toppen av Hatten. Unn deg denne avstikkeren. Utsikten fra den 406 meter høye toppen er vel verd turen. Fra Botsheia treffer du først stien som går den noe luftige turen rundt Hatten på fremsiden, ut mot fjorden. Stien går på en fjellhylle, med noe enkel klyving et par steder. Luftig tur og flott utsikt. Du kan gå ned igjen den enklere stien som kommer inn på hovedstien bare et steinkast lengre opp (mot øst).

Løypen fortsetter ned i det skogkledde og kuperte terrenget rundt Ulvaskogvatna. Det var ikke noen tilfeldighet at det var her motstandsfolk gjemte seg under krigen. Hytta som motstandsfolkene brukte, ble gjenreist i 1995 i forbindelse med 50-årsjubileet for frigjøringen. Her er to brisker og ovn, så mulighetene er tilstede for en enkel overnatting dersom du skulle ønske det. De fleste velger å nøye seg med å spise nistepakken her før turen fortsetter over høydedraget mot Gloppevatnet. Det er kronglet å gå langs vatnet, men deretter kommer du inn på god skogssti. Fra Gydalen svinger løypen bratt opp til skaret nord for Gryteknuten. Herfra bærer det slakt nedover gjennom skog og åpne partier fram til hytta.

Løype: Merket løype. 4 timer. Kupert. Beregn en liten time ekstra dersom du tar avstikkeren til Hatten. Godt fottøy.

Verd å se: Motstandshytta i Ulvaskog

Bading: Fin sandstrand ved Refsvatnet

Kart: Turkart Lysefjorden 1: 50 000, Turkart Preikestolen 1: 25 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Bil til Heiatjørna på Rv 13 Oanes - Botne. Buss eller bil til Preikestolhytta.  Parkeringsplass på Heiatjørna og på Preikestolhytta (avgift).
Annonse