Månafossen - Rogalands mektigste

Publisert av: Stavanger Turistforening
Ingen kontakt med varsom.no. Vi får ikke koblet opp mot varsom.no og kan derfor ikke garantere at det er trygt i dette området. Vi anbefaler å sjekke dette på varsom.no.
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  1,3 km
  2 timer
  En vei
 • Sesong
  Apr - sep
Månafossen er med sine 90 meter i fritt fall den høyestefossen i Rogaland.

Turen starter på Eikeskog hvor det er sti og litt trappeklatring på den første delen av turen. Men med litt kjetting til å holde seg i på de bratteste bergene, går det relativt greit. Underveis er det flere tilrettelagte utsiktspunkter til fossen. Månafossen er rangert som nr. 9 i Norge, og regnes som en av fylkets største turistattraksjoner. Turen bør imidlertid ikke ende her. Du klarer godt en liten klatretur til, og før neste halvtime har gått, åpner landskapet seg: Du står plutselig på Mån hvor Jæren Friluftsråd har restaurert den gamle fjellgarden. Helt fram til 1915 bodde det folk her ved innfallsporten til Fidjadalen.

Har du et døgn eller to til rådighet, er det fine teltplasser på grasslettene ned mot elva. Det er også mulig å overnatte på Friluftsgarden Mån, men da må du bestille plass først. Har du fiskestanga med, er det gode muligheter for å få en fjellaure på kroken.

Friluftsgarden Mån
Eiendommen på Mån (ca 8000 dekar) eies av Jæren Friluftsråd. På Mån er våningshuset restaurert og nytt bygg er satt opp på fjøstuftene. I nybygget er det sengeplasser for ca 30 personer. I kjelleren er det utstilling som tar for seg fjellgardens historie, Frafjordheiene landskapsvernområde og mulighetene for friluftsliv i området.

Løype: Merket. Månafossen: 1/2 t. hver vei. Mån: 1 t. hver vei.
Bratt oppstigning fra parkeringsplassen, delvis trapper og kjetting
til å holde seg i. Godt fottøy anbefales. Løypen fortsetter
inn Fidjadalen til STFs hytte Blåfjellenden (6 timer).

Overatting: Bestilling: Kontakt Jæren Friluftsråd.

Fiske: Fritt stangfiske v/Mån, i Månavatnet og søndre del av Fidjavatnet.

Båndtvang: 1.4 – 20. 8.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Adkomst: Rv 45 til Gilja. Skiltet fv til Frafjord og videre til Eikeskog.  Parkering:   Parkering mot avgift på Eikeskog. 
Annonse
Ingen kontakt med varsom.no. Vi får ikke koblet opp mot varsom.no og kan derfor ikke garantere at det er trygt i dette området. Vi anbefaler å sjekke dette på varsom.no.