Kvitsøy - Sørlandsidyll i havgapet

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,6 km
  1 time
  En vei
 • Sesong
  Hele året

Uti havgapet ligger Kvitsøy. Forblåst og preget av hardt vær på vestsiden, men trivelig og idyllisk der folk bor. Fra Mekjarvik i Randaberg tar ikke fergen mer enn 30 minutter ut til øya. Med sykkel kan du lett ta deg rundt på hovedøyene. Hvis du sykler veien til endes i Leiasundet, kan du ta en liten avstikker til fots for å se på steinkorset som rager opp 4 meter og vitner om hellig grunn. Her ligger også ruinene etter en liten steinkirke fra 1100-tallet.

På vei fra Leiasundet til Ydstebøhavn passerer du Kvitsøy gamle trekirke fra 1600- tallet, høyt og flott
beliggende og vel verd et besøk. Parkér sykkelen i Ydstebøhavn og ta en tur i det nærmest sørlandske
havnemiljøet. I enden av veien ligger fiskemottaket og hummermuseet som holder åpent i helgene i sommerhalvåret. Uansett årstid bør du ta en tur opp til Kvitsøyfyret, med utsikt utover alle de 365 holmene og skjærene i øyriket Kvitsøy. Herfra går det en merket tursti ut til vestsiden av øya. Lengst ute er fjellet svært forrevent og vitner om de tøffe forholdene som av og til er her ute. Ikke gå lenger ut enn skiltene viser på dager med dårlig vær! Turstien fortsetter mot nord i trygge omgivelser på beitemark, i god avstand fra de til tider uberegnelige bølgene. Underveis kan du gå innom og se på
to bunkers fra 2. verdenskrig før turstien leder ned gjennom et gårdstun på Håland. Derfra er det bare å følge veien tilbake til fyret.

Løype:
Merket tursti fra Kvitsøyfyret. Vekselvis asfaltert vei, beitemark og ulendt strandsone.


Verd å se:
Kvitsøy fyr, Hummermuseet, Kvitsøy kirke og steinkorset.

Fiske:
Fiske med stang fra land.

Bading:
Tilrettelagt badeplass ved ferjekaien og ved Hummermuseet.

Båndtvang:
Hele året.

Kart:
Norge-serien Stavanger 1: 50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Ferje fra Mekjarvik i Randaberg. Lurt å ta med sykkel for lettest mulig å komme deg rundt på øyene. God parkering i Mekjarvik. 

Adkomst med offentlig transport

Ferje fra Mekjarvik i Randaberg. Lurt å ta med sykkel for lettest mulig å komme deg rundt på øyene. God parkering i Mekjarvik. 
Annonse