Topptur til Dalsnuten

Publisert av: Stavanger Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  3,9 km
  1 time, 30 minutter
  En vei
 • Sesong
  Apr - nov
Fra toppen av Dalsnuten (323 moh) har du en fantastisk utsikt. Ta med gjester opp dit og vis dem Sandnes og Jæren.

Den korteste veien opp til Dalsnuten går på en bred turvei, forbi Gramstadtjørn og gjennom en liten skog hvor Sandnes kommune har satt opp gapahuker. Turen fortsetter mellom to steingjerder, en gammel geil der sauene og kyrne i gamle dager ble ledet ut på utmarksbeitet. Ta gjerne en avstikker opp på haugen til venstre før du fortsetter videre. De fine steinmurene som ligger her, er restene etter garden Revholen som var bebodd helt fram til like etter krigen. Den gamle frukthagen er fremdeles et syn på våren. Stien fortsetter videre langs Revholstjørna og fram til den siste bratte kneiken lett klyving noen meter før toppen og derfra opp på toppen.
Det går bra å kjøre barnevogn og rullestol på første del av stien da dette er ein fin grusvei opp ril Revholstjørn 186moh

Mange velger å følge rundløypen som starter ved Gramstadtjørna og går vestover mot Gandsfjorden. Her kan du se restene av husmannsplassen Lundane før du dreier nord-østover og opp på toppen. Deretter følger du løypen ovenfor tilbake. Den som vil forlenge turen kan velge å gå en ekstra sløyfe via Øvre Eikenuten (løypen starter ved Gramstadtjørna). Etter å ha vært på toppen kan du også følge merket løype over Fjogstadnuten. Turistforeningen er i gang med å bygge et bymarksenter på Gramstad. Huset kan leies for overnatting og tilstelininger

Løype:
Merket løype. 4 km tur/retur, 1 1/2 time . Rundturen er noe lengre. Høydeforskjell: 150 m. Første del på grusvei, siste del på steinet sti.

Verd å se:
Geilen og restene av garden på Revholen.

Fiske:
Sørvestre del av Revholstjørn og østlige del av Gramstadtjørn: Fritt fiske med stang på offentlig grunn.

Bading:
Revholstjørn.

Båndtvang:
1.april - 20. august

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Huset på Gramstad ligger 10 minutter fra Sandnes sentrum og midt i Nord-Jærens største friluftsområde. Følg Daleveien på østsiden av Gandsfjorden. Kjør fordi Aspervika og Sandvika og ta av ved skilt til Gramstad. Kjør bakken til topps og stopp ved stor parkeringsplass. Her er en stor oppslagstavle som viser turforslag i området. Like ved parkeringsplassen er Stavanger turistforenings friluftssenter på Gramstad.
Annonse

Publisert av

Stavanger Turistforening