Fottur til Skomakernibbå fra Hagalid - sagnomsust turmål i Hjelmeland

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 11,5 km
  • 5 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 717 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - sep

Skomakernibbå henger på sørsiden av Jøsenfjorden, 700 meter over fjorden. Den karakteristiske profilen kan du se når du kjører Ryfylkeveien mellom Vadla og Vindsvik.

Sagnet forteller at en omvandrende skomaker var dømt til døden. Noen gode folk fikk han benådet på betingelse av at han skulle sitte på dette fjellets ytterste spiss og sy ferdig et par sko. Han kravlet seg utover den smale eggen og begynte arbeidet. Da han skulle ta hammeren og slå siste nagle, fikk han øye på et brudefølge som rodde utover fjorden under ham. Han ble svimmel, mistet balansen, styrtet utfor og forsvant i avgrunnen. Skomakarnibbå som fikk navnet etter denne tragiske hendelsen, skal ramle ut i fjorden når 7 søstre som gifter seg på samme dag, ror utover fjorden. Så her gjelder det å følge med i bryllupsannonsene.

RUTEBESKRIVELSE:
Utgangspunktet for turen til Skomakarnibbå er Hagalid. Løypen følger først en traktorvei, men snart viser merkene inn på en skogsti som fører opp mot fjellet. I 700 meters høyde fortsetter turen langs Jøsenfjorden og fram til det stupbratte Ullviksjuvet hvor du kan beundre den spesielle fjellformasjonen. Stien går ikke ut på selve Nibbå. Det frarådes på det sterkeste å forsøke – Skomakernibbå er løs og farlig å gå ut på. Nyt i stedet utsikten innover Jøsenfjorden og Funningslands-området.

Tilbaketuren går samme vei som du kom.

Løype: Merket. 5-6 timer fram og tilbake i vanlig tempo. Stien har bratte partier, men er godt sikret.

Bademuligheter: Lite tjern like ved Ullsvikjuvet.

Kart: Turkart Hjelmelandsheiene 1: 50 000.

Adkomst med egen bil

Følg rv. 13 til Hjelmeland. Ta av retning Vormedalen. Like etter brua i sentrum står det skilt til venstre mot Hagalid og Skomakernibbå. Parkering på Hagalid mot avgift.

Viktig melding fra grunneier :

I 2023 blir det en del byggearbeid på gården Hagalid. Først i forbindelse med ny grøft og utbedring av vei rundt fjøset, deretter ombygging av hele fjøset. Oppstart er i mars.

På grunn av byggearbeidet, sikkerhet for turgåerne og arbeidsforhold for arbeidsfolket blir stien midlertidig lagt via tunet på gården . Følg skilting på stedet. Vi ber turgåere vise aktsomhet og stor respekt for privatlivet når en går gjennom tunet.

Annonse