Stasjonsstien fra Stange til Tangen

Publisert av: Hamar og Hedemarken Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  16,3 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Apr - nov

Turen går mellom jernbanestasjonene Stange og Tangen, og det er lagt opp til retur med tog. Undervegs passerer du skogene på Kolomoen, gamle kulturminner og husmannsplasser. Få også med deg avstikkeren til «Russerhula» og ei sterk historie fra krigstida.

Stasjonsstien går gjennom utmarka omtrent midt imellom og parallelt med E6 og jernbanen. Den går fra Stange stasjon, forbi Stangehallen og gjennom et boligfelt. Deretter går du inn i skogen og Våletjern naturreservat, hvor det ligger et nytt fugletårn like ved stien. Etter å ha passert tjernet, kryper du opp på åsryggen som går nord–sør. Av og til får du glimt av større og mindre gårder og husmannsbruk. Når du har krysset vegen til tømmerterminalen på Sørli, er det skiltet en kort avstikker til «Russerhula», som har navnet sitt fra en hendelse under krigen.

I april 1942 rømte flere russiske krigsfanger fra en fangetransport med tog gjennom Stange. De fleste ble tatt, men to av russerne ble holdt skjult her et par måneder før de ble fulgt videre til Sverige.
Saken ble rullet opp samme høst. En rekke personer ble arrestert, og mange ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland der flere av dem døde. Nå nærmer du deg Stange prestmark, der det tidligere var mange husmannsplasser, men i dag er alle unntatt Rønningen fraflyttet. Denne delen av stien er forholdsvis øde, men når du nærmer deg Tangen, blir det igjen noen hus å se. Like før Tangen er det verdt å ta avstikkeren opp på bygdeborgen Gjellberget med en fantastisk utsikt over Tangen sentrum og Mjøsa.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parker på eller ta toget til en av stasjonene og gå til den andre stasjonen. Da kommer du lett tilbake til utgangspunktet med toget, som går en gang i timen.

Adkomst med offentlig transport

Kjør eller ta toget til Stange stasjon. Da kommer du lett tilbake til utgangspunktet med toget, som stort sett går en gang i timen.
Annonse