Gygrestolen

Publisert av: Bø Turlag 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  5,9 km
  3 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Apr - okt

Gygrestolen har til alle tider vært et kjent landemerke i Bø. Stolen med ura og de to kjempeblokkene danner en helt spesiell og særpreget fjellformasjon skapt av siste istid. Sagnet sier at det var her Gygra satt da hun i rasende sinne over at kristendommen kom til bygda, kastet store steinblokker etter Gårakirka. Sagnet sier også at en dag skal stolen rase ut i Uvdalstjønna og da er det slutt på verden.

RUTEBESKRIVELSE:
Turen opp til Gygrestolen er stort sett en lang oppoverbakke. Først i tett skog, senere på svaberg og oppe på platået - grunlent åpen furuskog. På grunn av stor trafikk er deler av stien sterkt slitt med mye stein og røtter. I vått vær blir dette utfordrende, særlig for de yngste. Når vi kommer fram til Svarttjønn har vi lagt bak oss de lengste motbakkene. På nordvestsiden av tjernet er det en underlig hule i to etasjer. Oppe på platået kan vi anbefale en kort avstikker til Venetjønn som på fine sommerdager kan friste med et bad. Turen går videre i småkupert terreng fram til Gygrestolen.

Flott utsikt fra toppen mot de to store steinblokkene (stolen), ura under og et vakkert kultur- og naturlandskap. Tilbaketuren går du mot øst gjennom gammel naturskog. Fra Maurknatten får vi en helt spesiell utsikt mot den store grove ura under stolen.

Turen fram til toppen er ca 3,5 km og hele rundturen det dobbelte. Høydeforskjellen fra parkeringsplassen opp til toppen er 365 m. Ved temperaturer rundt null bør du være oppmerksom på glatte og islagte svaberg og steinete sti. Det er Bø Turlag som merker og vedlikeholder stien.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Avstanden fra Bø sentrum til parkering nær Uvdalstjønna er ca 8 km. Følg først riksveg 359 mot Lunde fra Bø sentrum (rundkjøring). Etter ca 4 km tar du til høgre mot Tveiten ved Tjønnås. Lenger framme må du ikke ta av til høyre på Dagstjønnvegen. Ved parkeringsplassen finner du informasjonstavle og blåmerka sti opp til Gygrestolen. Rundløype. Parker på oppmerka plasser.

Adkomst med offentlig transport

Ikke kollektivtransport til parkeringsplassen ved Uvdalstjønna
Annonse

Publisert av