Fottur til Bjønnestillinga og Varden på Grågalten

Publisert av: Sigdal kommune
Annonse

Om turen

Grågalten er den store åsryggen som ligger mellom Prestfoss og Lauvnesvannet på Greenskogen. Mange av gårdene i Prestfossområdet hadde setrene sine i åsen her, og i tidligere tider var det stor aktivitet på Grågalten, da det var folk på setrene hele sommeren.
På toppen av Grågalten er det en stor varde, derav stedsnavnet Varden. Den ligger på 735 m.o.h. og med vid utsikt i alle retninger.
Første stopp på turen er den såkalte "Bjønnestillinga", som ligger i lia øst for Grågalten. Av navnet forstår man at det i sin tid ble jaktet bjørn her. Det er ingen rester etter denne aktiviteten her lenger, men det er en fin utsiktsplass og Sigdal Skiklub har lagt ut turbok i postkassa her. Bratteste del av turen er fra parkeringsplassen og til Bjønnestillinga, da det stiger med 350 meter på under 2 km. Stien går gjennom granskogen opp lia, den er blåmerket og det står "gåmannskilt" underveis.
På vei fra Bjønnestillinga til Varden på Grågalten kommer man inn i et landskap der det er mer bergnabber, myr og furuskog. Omlag 1 km sør for Varden kommer dere til skiltet til Urianskorta. Det viser til ei lita berghule hvor Amund Uriansen holdt til rundt år 1800. Han var en fredløs som levde på skogen. For å livnære seg stjal han melk og kjøtt fra setrene. En dag fikk ei seterjente se at han lå i åpningen av hula. Hun varslet dem nede i bygda, og lensmannen (Eikjelensmannen, som han kalles) kom og fanget ham.
Fra Urianskorta og opp til Varden stiger det bratt. På toppen vil dere få flott utsikt utover mange prestegjeld: mot Telemark og Gaustadtoppen i vest, Jonsknuten i sør og mot Glessjøen og Krøderfjorden i nord.
Fra Grågalten går turen ned til Olhovd via Heimyra og Dynamittmyra. Følg blå merker og se på skiltstolpene dere kommer til underveis.
Sør for Olhovd kommer dere inn på traktorveien og følger denne til sti som går ut på utsiktspunktet Olhovd. Traktorveien går gjennom et hogstfelt, og det er fantastisk utsikt vest- og nordover. Her ser dere bl.a.Soneren, Sigdals største innsjø med Andersnatten i enden.
Fra Olhovd følger dere skogsbilveien forbi Hovden seter og ned til Gøksrud. Her følger dere sti til Husemyr. Herfra kommer dere ned til utgangspunktet der hvor bilene står.
Turen er bratt i starten, men er variert og med mange fine utsiktspunkter underveis. Den passer for både liten og stor som vi ha en opplevelsesrik tur.
GOD TUR!

Kart: Turkart Sigdal og Rollag 1:50000

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg Kringstadbakken vis à vis Sigdal ungdomsskole i ca 100 m og ta andre vei opp til venstre. Følg grusveien noen hundre meter oppover, og der det ligger en gammel tømmerbygning i krapp sving, ta av til venstre, så til høyre. Kjør videre til brunt redskapshus på høyre hånd (se bilde). Her kan bilen parkeres. Følg skilt til Kristensveien, Urianskorta og Varden.
Annonse

Publisert av

Sigdal kommune