Kyststien i Bamble: Stathelle - Langesund

Annonse

Om turen

Generelt om kyststien

Kyststien i Bamble er totalt 60 km. Den dekker hele kyststrekningen mellom Stathelle og grensen til Kragerø i Fossing. Stien er tilrettelagt av Bamble Turlag i perioden 2010 - 2012 og vil bli videreutviklet etter dette. Den henger direkte sammen med kyststien i Porsgrunn og Kragerø.

Kyststien byr på store variasjoner, hvor hver enkelt del har sine særegne kvaliteter. Stien presenteres seksjonsvis på UT.no.

Stathelle - Langesund

Denne delen av kyststien er gjennomgående lett og grei å gå. Relativt store deler av den går langs veier og ellers på åpne og gode stier.

På Stathelle henger kyststien i Bamble sammen med kyststien i Porsgrunn. Den starter dermed ved bunnen av trappa fra Breviksbrua når man kommer til Stathelle. På denne delen av Stathelle finnes et stort handlesenter med massevis av butikker og det finnes også flere andre butikker i området. Fra Breviksbrua går vi noen få meter vestover på gang/sykkelvei og dreier nordover ned bakken forbi Bamble bibliotek. Nedenfor biblioteket følger vi Strandgata østover gjennom den gamle sjarmerende bebyggelsen på Stathelle. Her var fergeleiet den gangen «gamle sørlandske riksvei 40» gikk gjennom Stathelle. Et besøk på tempomuseet til Kjell Berg kan være en morsom opplevelse å ta med hvis du kommer der i åpningstiden.

Etter å ha passert parken på Stathelle på venstre side, kan det anbefales å ta en avstikker til Croftholmen. Her er det nå videregående skole, blant annet i den gamle Croftvillaen bygget i dragestil på slutten av 1800 – tallet. Helt nord på holmen finner vi også flere minner fra seilskutetida. Her er godt bevarte varpefester, varperinger og fortøyningsfester..

Stien følger Langsundsveien videre et kort stykke før den går til høyre opp Bunesveien til Stathelle barneskole og den fine oppvarmede kunstgressbanen til Stathelle og Omegn IL. Her går stien inn i skogen og følger en fin sti før den kommer ut på en bilfri grusvei. Denne følger vi til vestsiden av et boligfelt og videre et kort stykke på gang/sykkelvei.
(Et mulig alternativ til kyststien her, er å fortsette Langesundsveien og ta en titt på skipsbyggeriene på østsiden av veien. Kanskje vil du kunne se arbeider på interessante prosjekter på de tradisjonsrike båtbyggeriene).

Rett vest for stien ligger museet på Eik gård. Det kan være vel verd å ta en liten avstikker hit for å ta en titt. Kanskje kommer du mens det foregår aktiviteter der, eller du kan besøke den koselige kafeeen i hovehuset på gården.

Vi tar til venstre forbi den nye Bamble gravlund og inn i skogen gjennom Røsskleiva naturreservat. Dette er et populært friluftsområde med et stort nettverk av stier og med lysløype. Området er vernet på grunn av sin kalkfuruskog og har en rik flora med mange sjeldne arter.

Videre østover kommer vi til Hydal boligområde. Dette går vi gjennom langs salenveien. Midt nede i bakken krysser vi Stathelleveien og kommer ut på den idylliske Salendammen. Her var det tidligere isdam, men nå er hele dette området dekket av takrørsiv. Dette er et våtmarksområde hvor man kan se flere sjeldne fuglearter. Vi fortsetter gjennom Fagerheim boligområde mot Langesundsfjorden. Vi går rett under låvebrua på Fagerheimlåven, hvor du kanskje kan oppleve kunstutstilling eller noe annet spennende. Rett før låven går det en kort sti til ei lita strand mot Langsundsfjorden. Her kan det kanskje passe med en rast.
Fra Fagerheim fortsetter vi forbi Skjærgården hotell og badepark. Badeparken inneholder badeland med tilbud til hele familien og muligheter for svømming utendørs og hotellet er et moderne hotell for private og for kurs og konferanser.

Stien går videre forbi Skjærgårdshallen med idrettshaller, treningssenter og senter forfysioterapå før den fortsetter mot Langesund. På veien går vi forbi småbåthavna og fiskerihavna med fiskemottak. Fiskeutsalget tilbyr delikatesser rett fra sjøen. Videre på veien mot Langesund går vi rett forbi den flotte Halen gård og havneterminalen for cruiseferge til Danmark. Deretter kommer vi til gjestehavna i Kongshavn. Kommer du med båt, kan dette være et fint sted å starte vandringen på kyststien.

Etter Kongshavn kommer vi til selve Langesund by med masse muligheter for å se og oppleve. Hele sommeren gjennom er det massevis av kulturaktiviteter her. Den mest kjente er Wrightegården hvor det holdes konserter og arrangementer med mange berømte stjerner fra inn- og utland. Her ligger også Cudrios sjøbod med fiskerimuseum og det er mulig å ta en båttur tvers igjennom skjærgården med ferga til Helgeroa. Mange av de særpregede husene i byen har informasjonsskilt som forteller om byggenes historie.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Det er gode bussforbindelser mellom Stathelle og Langesund, med mange stopp underveis. Dette gjør tilgangen til kyststien svært god, enten man tar hele strekningen eller velger å ta deler av den. På Stathelle har næringslivet og butikkene mange parkeringsplasser og det er anlagt en egen parkeringsplass for brukere av kyststien rett utenfor Transportsentralen (tvers over veien for Rema 1000). Det er også bra parkeringsmuligheter på gamle Stathelle. Ved kirkegården er det gode parkeringsmuligheter, med direkte tilgang til Røsskleiva. Ved Skjærgården hotell og ved Skjærgårdshallen er det gode parkeringsmuligheter. I Langesund er det muligheter for parkering på mange steder rundt i byen. Bussforbindelsen og de mange parkeringsplassene langs stien gjør det enkelt å velge å gå deler av stien dersom man ikke ønsker å gå hele strekningen.
Annonse