Topptur til Blåhøa fra Gjevilvasshytta

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  11,7 km
  8 timer
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Jun - okt

Turen til Blåhøa er fin å gå både til fots og på ski. Spesielt opplevelsesrik er turen om sommeren på grunn av den rike floraen ved foten av fjellet. I fint vær er det praktfull utsikt fra toppen utover en mektig fjellverden. Med sine 1671 moh. er Blåhøa det høyeste fjellet i den indre kjernen av Trollheimen.

Fra Gjevilvasshytta følger vi merkinga mot Trollheimshytta langs seterveien forbi Raudøra ved Gjevillvatnet. Ruta tar så av fra veien og går tørt oppover gjennom trivelig blandingsskog av bjørk og furu. Oppe av skogen er det flott utsyn tilbake mot Gjevilvassdalen.

Videre følger vi Gravbekken som krysses 7-800 meter nord for samløpet med Tverrbekken. Gravbekken kan vanligvis kan steingås om sommeren, men må vades ved stor vannføring. Stien stiger deretter svakt opp i retning Blåhøa og går langs foten av fjellet fram til nedre Kamtjønna. I lia rett før nedre Kamtjønna ligger en botanisk hage hvor det er satt opp navneskilt ved mange fjellplanter.

Ved nedre Kamtjønna tar vi av til høyre fra hovedstien mot Trollheimshytta og følger den nymerka ruta til Blåhøa bratt opp fra vatnet. Vi følger daldraget på innsida av kanten opp den bratte skråninga og videre til toppen. Vel oppe blir vi belønnet med vid utsikt over store deler av Trollheimen. Ved toppvarden er det satt opp en plakett til minne om oppdalsdikteren Ola Setrom som har skildret Blåhø slik i et av sine dikt: Du står me høgrest nakke mæ smil om auom blå.

På hjemturen går vi samme vei ned.

Overnatting: Kommer du langveis fra er Gjevilvasshytta en fin base for denne turen. Gjevilvasshytta er betjent i sesong, ellers i året ubetjent med DNT-standardlås.

Nyttig informasjon:
Stor høydeforskjell, godt merka rute.
Kart: Turkart Trollheimen 1:50 000

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Tog eller buss til Oppdal og taxi til Gjevilvasshytta. Med egen bil parkerer du ved Gjevilvasshytta.
Annonse