Sykkeltur fra park til park i Bodø

Publisert av: Bodø og Omegns Turistforening
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  9,1 km
  2 timer
 • Sesong
  Mai - okt
Velkommen til sykkeltur i og rundt Bodø sentrum. Parkene vi skal besøke byr på natur- og kulturopplevelser for den som hever blikket opp fra asfalten og tar seg tid til å se etter. Turen går i ring; hopp inn der det passer.

Rensåsparken:
ligger litt utenfor den opprinnelige bebyggelsen. Fra høyeste punkt er det god utsikt mot Landegode. I parken er det mange slags trær; ornesbjørk (fin for allergikere, for den blomstrer nesten ikke i Nord-Norge), alm, lerk, bergfuru og epletrær. Parken er et yndet sted for aktiviteter som frisbee-golf, sirkusakrobatikk, skating og (vinterstid) aking. Hvert år i august huser parken den populære Parkenfestivalen.

Fra Rensåsparken følges Prinsens gate, Tordenskiolds gate og Dronningens gate fram til Benoni-parken. Her er det noen lekeapparater, og det er kort vei til dagligvarehandel om det skulle være behov for forfriskninger.

Følg Dronningens gate videre til du får Kongeparken på høyre hånd. Her står kong Haakon og skuer utover torget. Trærne i parken er ask, og her kan man nesten alltid høre spurver kvitre mellom greinene. Lytt også til vannskulpturen, og kanskje har du barn med som kan ha glede av å leke med snegleskulpturene i parken eller fabeldyret nede på torget.

Trill så sørover/oppover Torvgata til Kongens gate og Rådhusparken/ Solparken. Her er det mange treslag: Svensk-asal ligner litt på rogn. De ble plantet i stort omfang i Bodø på 50-tallet, etter initiativ fra parksjef Coldevin. Videre finnes lind, rynkerose, spisslønn og platanlønn, balsampoppel, ask, nikke-syren, ungarn-syren, snø-bær, hagtorn og leddved.
Skulpturene i parken er også verdt et besøk: Plaskebassenget hvor en hvalross kneiser mens den skuer mot Bodø domkirke. Bodøs egen komponist Fridtjof Andersen skuer også mot kirka. Bodøs minnesmerke etter 22. juli 2011 står like bak Fritjof Andersen.

Så går ferden videre langs Torvgata, Haakon VII gate, Børtindgata, Olav V gate og Gamle Riksvei. Underveis passeres Nordlandsbadet og Norsk Luftfartsmuseum, men vi stopper ikke før vi kommer til Nordland kultursenter. Både hagen og andedammen er verdt et besøk. Bygningene eies av Nordland fylkeskommune, og det er gjort omfattende restaurering de senere år. Ei av bygningene huser kaféen Hjerterommet, som serverer deilig mat i bestemors-omgivelser.

Tilbake på sykkelsetet tar turen veien gjennom Bodin kirkegård og forbi Bodin seremonirom (krematoriet). Deretter et lite stykke langs riksvei 80 før den krysses gjennom undergang ved Skeid. Ta til venstre langs Børsingveien fram til starten av gang- og sykkelvei langs Bodøelv (elveparken).

Elveparken og Rønvikjordene er populære pause og -hekkeområder for fugler. Du kan være så heldig å få oppleve storspove, vipe, rødstilk og sivsanger på nært hold. Og om du treffer noen fra Ornitologisk forening ved arbeidsbua deres, kan du kanskje få høre om ringmerkingsprosjektet de har gående her.

Etter kryssingen av Rønvikjordene bærer det igjen gatelangs over Mellomåsen hvor du kommer til Nordland psykiatriske sykehus og den nydelige parken som omgir sykehuset. Den eldste delen av sykehuset stod ferdig i 1903, og er en arkitektonisk perle. I parken står blant annet ei kjempestor alm og mange gamle prydbusker. Sommerstid prydes de store bedene av tulipaner og sommerblomster i alle regnbuens farger. Legg også merke til de vakre skulpturene av Sittende bjørn (laget av Ole Holand fra Skjerstad ca 1950) og Parkjente og Parkgutt (laget av Solveig Schafferer i 1967). Parken ble vernet i 2012.

Fra NPS går ferden langs Thalleveien og Gamle riksvei tilbake til Rensåsparken, og ringen er sluttet. Takk for turen!

(For BOT: Opprettet av Berit Irgens 01.03.2014)

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Sykle til ønsket startpunkt. Sykler kan leies på turistkontoret.
Annonse

Publisert av

Bodø og Omegns Turistforening