Gråmagan og Nordre Kolsåstopp fra Steinsskogen

Publisert av: Bærum Turlag 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  7,0 km
  2 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året

Det er mange som har tatt turen fra Toppåsveien til Søndre Kolsåstopp. Men Kolsås byr på langt mere, både stier og flotte utsiktspunkt. Denne turen tar oss til utsiktspunktene Gråmagan og Nordre Kolsåstopp, og byr på kulturhistorie underveis.

Fra parkeringsplassen på Steinsskogen gravlund krysser vi Gamle Ringeriksvei og følger Dæliveien mot Dælivann, først kort på asfalt, snart på grus. 100 m etter at vi har passert Søndre Skotta, som er Bærum kommunes kunstnerbolig, tar vi til høyre i veiskille og følger veien over jordene nord for Dælivannet til Dalbolåven. Etter å ha passert låven svinger vi først til høyre , så etter ca. 100 m til venstre inn mot husmannsplassen Rølles. Ved porten til eiendommen går vi blåmerket sti sydover langs gjerdet mellom skogen og jordet, inn i Dalbo naturreservat. Denne svinger snart inn i skogen og vi går inn i den sjeldne edelløvskogen som er unik for Nord-Europa. På baksiden av Dalbo gård kan vi ta en avstikker og se på helleristningene.

Fra toppen av jordene svinger stien seg opp gjennom skogen til den kommer inn på stien mellom Stein gård og KIF-hytta. Vi svinger til venstre og følger denne 100 m før vi tar av ny sti til høyre. Her går det bratt oppover. Oppe på kanten fortsetter blåstien innover mot Setertjern. Etter snaue 100 m tar vi til venstre i stikryss og følger stien bort til Gråmagan, den mest kjente av bygdeborgene på Kolsås. Her får vi belønning for høydemetrene i form av en fantastisk utsikt; fra Holmenkollen i nord-øst, over Groruddalen og Oslo by i øst, via Østmarkas skogkledde åser, over Nesoddlandet til Drøbaksundet i sør, og til Skaugumsåsen i sør-vest.

Fra platået på Gråmagan går vi sten tilbake til stikrysset. Her passerer vi restene av bygdeborgens 1500 år gamle steinmur. Fra stikrysset følger vi blåstien som fører inn til Setertjern. Derfra går vi stien nordover på østsiden av tjernet. Like før denne flater ut tar vi av en umerketsti mot venstre. Dette er en snarvei som fører opp til Nordre Kolsåstopp. På toppen er det god utsikt til alle retninger. Vi kan også skrive oss inn i boken som henger på topp-stolpen.

Fra toppen følger vi blåstien mot Stein gård. Et stykke nede i lia kommer vi ned på en bred og godt opparbeidet sti. Her svinger vi til høyre (mot venstre fører det inn til slalombakken). På vei ned fra Kolsåsplatået kan vi ta en avstikker til høyre ut på Tjuvenborgen, en annen av bygdeborgene på Kolsås. Kollen skal ha navn etter Ole Høiland som på 1830-tallet røvet Norges Bank for 64.000 spesidaler. Det hevdes at pengene er gjemt her, men de har aldri blitt funnet.

Vi er snart nede på grusveien til Krabberud, men etter kun 50 m tar vi en snarvei gjennom skogen før vi på nytt kommer inn på grusveien. 100 m før Gamle Ringeriksvei svinger vi til høyre og følger Ankerveien til P-plass ved Stein gård. De siste 700 metrene går på GSV langs Gamle Ringeriksvei tilbake til Steinsskogen gravlund.

Turen er godt merket og skiltet hele veien, med unntak av den umerkede snarveien opp til Nordre Kolsåstopp. Turen kan gås hele året. Mange av stiene blir tråkket opp om vinteren, men kan tidvis være noe isete og glatt. Brodder anbefales vinterstid.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering ved Steinsskogen gravlund.

Adkomst med offentlig transport

Buss 150 til Steinskogen gravlund eller Godthaap.
Annonse

Publisert av