Fottur til Fannafjellet

Legg til huskeliste
Annonse

Unngangsporten til Frafjordheiane landskapsvernområde. Fannafjellet ligger på topp i Øvre Espedal med flott utsikt til hele indre Ryfylke. Det er mye spennende natur langs stien til Fannafjellet og naturtypene spenner fra gammel krokete bjørkeskog i dalen hvor det er et yrende fugleliv og spesielt gjøken trives godt, flott kulturlandskap ved Øvre Espedalsstølen og åpne lyngheier hvor orrfuglen beiter opp mot fjellet hvor rypa og en og annen falk holder til.

Tidligere var det kyr, sauer og geiter på Øvre Espedalsstølen og gårdsjentene gikk den harde turen fra gårdene i dalen hver dag om sommeren, mens i dag er stølene gjort om til hytter.

17 februar 1943 styrtet en tysk Junker, med en besetning på fire, inn i Fannafjellet på vestsiden. Alle ombord omkom dessverre i krasjet. I dag er de fleste rester samlet opp til et minnesmerke, men spredte rester kan finnes. Blir det tid og anledning tar vi en kikk på dette underveis på turen.

Detaljert turbeskrivelse:
Fannafjellet ligger på 854 m.o.h og turen tar 2,5 timer en vei til toppen.

Fra Brekkeslettene følger en stien opp gjennom Stølsbrekkene. Denne stien er bratt og det kan ta litt tid før en når stølen lenger oppe.

Turen videre går på godt synlig sti inn mot Fannafjellet. Når man passerer Spelehaugen finner vi stien til venstre som leder oss over Jonsåna. På den andre siden av Jonsånå er det lettgått over fine lyngheier med jevn stigning. Man går opp til selve fjelltoppen fra sørsiden.

Adkomst med egen bil

Rv 13 til Lysefjordbrua, evt ferje Lauvik/Oanes. Videre over brua og skiltet vei til Øvre Espedalen, ca 18 km fra Forsand.

Parkering ved Brekkeslettene.
Annonse