Vardåsen i Asker

Publisert av: Asker Turlag 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  4,9 km
  1 time, 15 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt
Fra Vardåsen har du utsikt i alle retninger. Derfor var den et naturlig valg som Askers varslingssted da det ble bygd opp en kjede av varder i vikingtida eller kanskje tidligere. De kunne se fra topp til topp og satte ild på vardene når angrep var underveis.

Vardåsens «naboer» var Vardåsen i Røyken, Håøya, Varden på Nesodden, Ryen varde og Vettakollen i Aker, Kolsås i Bærum og Vardåsen i Lier (nå Kraftkollen). Alle gårder i Asker hadde plikt til å ta sin del av vardevakten når krig truet. I 1676 ble seks askerbønder dømt til å betale en halv mark (9 g) rent sølv i bot fordi de ikke hadde gjort sin del av vakten som de skulle. De hadde sendt kvinnfolk til å holde utkikk fra toppen!

Men det var ikke bare under krig det brant på Vardåsen. Vi kjenner til skogbranner der ca. 1730, i 1779 og 1859. Av mangel på skog til å vedlikeholde varden ble den flyttet til Skaugumsåsen, senest etter brannen i 1779.

Det går mange stier til topps. Her velger vi å gå fra Gullhella st. eller Trettestykket, men du bør også prøve stiene fra Vardåsen kirke eller den bratte, men ufarlige stien Breileina fra Hauger.

Stien fra Gullhella er blåmerket. Den kommer inn på den vestlige delen av åsen, kalt Haugeråsen etter gården nedenfor åsen. Den har det store svaberg mot vest der fjellklatrere boltrer seg. Åsryggen er mye brukt som «fattigmanns-Geilo» ved påsketider. Det er fint å slikke vårsol med varm granitt i ryggen og vid utsikt.

På toppen av Vardåsen er det mer skog nå enn da vardevakten holdt til der, men fortsatt fint å se sør- og østover. Hvis du flytter deg litt, ser du nordover. Ned fra toppen går vi tydelig sti nordøstover (foreløpig umerket) til Jutemyr. Derfra kan du følge rødmerket skiløype til utgangspunktet. Andre muligheter er å gå stier gjennom boligområdene til en bussholdeplass eller til Bondivann st.

Tips: Du kan utforske Vardåsen mer ved å følge stiene som du ser på kartet, f.eks. stiene ved Vardetjern og Pilegrimsstien i åssiden i vest. På Vardåstoppen har Asker Turlag satt ut en av sine turkasser hvor du kan registrere deg, se "Topp er toppers".

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Tog eller bil til Gullhella stasjon

Med bil/sykkel: P-plass i enden av Gullhellaveien og ved Trettestykket 36
Annonse

Publisert av