Til topps på Forollhogna

Legg til huskeliste
Annonse
  • Krevende fottur
  • 14,2 km
  • 5 t, 30 min
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 775 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt
Turen til Forollhogna er ikke en typisk topptur som først belønnes etter timer med svette i bratte motbakker. Dette er fremfor alt en flott tur fra første skritt og det er mange som lar seg begeistre og kommer tilbake år etter år for å besøke denne vakre nasjonalparken.

Fra naturskjønne Synnerdalen går turen over brua og skiltingen leder oss i riktig retning. Turen er ikke merket, men det er godt skiltet og stien er så tydelig at den er lett å følge. Stien leder oss oppover bjørkelia. Et skilt hvor det står ”nasjonalpark” forteller oss at området vi når går inn i byr på spesielle kvaliteter. Samtidig stilles det krav til at vi som ferdes her viser hensyn. Nasjonalpark ble opprettet i 2001 og verner et relativt uberørt fjellområde på grensa mellom Sør-Trøndelag og Hedmark.. Nasjonalparken berører seks kommuner: Midtre Gauldal, Rennebu og Holtålen kommuner i Sør-Trøndelag og Os, Tolga og Tynset kommuner i Hedmark. Røros kommune er kun berørt av landskapsvernet.
Litt lengre oppe møter vi på skiltet ”Kvilsteinan” som forteller oss at nå er det på tide med en velfortjent rast. Her har mange tatt seg en kvil før oss. Sitteplassene her vitner om at mange har latt seg friste av den vakre utsikten utover dalen. Etter ”Kvilsteinan” flater terrenget ut og det blir en lettgått tur i høyfjellsterreng. På denne turen kan man med fordel bruke lave tursko eller terrengjoggesko. Et nytt skilt peker til høyre og stien krysser Grønlibekken og fortsetter sørover langs østsida av Storsalen før stien deler seg igjen og skiltet med Forollhogna peker til høyre. Den andre stien som går rett fram fører ned til Forollsjøen.

Det går nå slakt fram til foten av Forollhogna. Her starter oppstigningen som blir stadig brattere jo nærmere vi kommer toppen, før varden på 1332 moh. plutselig kommer til syne. På en klarværsdag er panoramautsikten herfra imponerende.

Adkomst med egen bil

Ta av fra E6 sør for Støren ved skilting til Hauka. Kjør til venstre i kryss skiltet til Budal og følg skilting videre til Enodd. Ved Enodd tar du til høyre skiltet til Storbudal. Kjør rett fram, passér bomstasjon for betaling, og følg grusveien langs høyre side av elva helt inn til Bakksetra i enden av Synnerdalen. Her er det parkering, toalett og god skilting.
Annonse