Over Trollhettas tre topper

Publisert av: Trondhjems Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Ekstra krevende
 • Lengde og varighet
  19,1 km
  9 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep
Med sitt karakteriske ”hakk” kranser det mektige fjellmassivet Trollhetta den djupe botnen ned mot Svartådalen med det intenst blå, ofte delvis islagte tjernet Trollauget, 600 svimlende meter under de høyeste partiene. Botnen kalles Litlhelvete. Turen over Trollhettas tre topper er lang og krevende med store høydeforskjeller, men du får godt betalt for innsatsen i form av spektakulære naturopplevelser.

Turen over Trollhetta følger den merkede ruta som går mellom de to turisthyttene Jøldalshytta og Trollheimshytta og kan enten tas som en del av ”Trekanten”, den klassiske rundturen i Trollheimen, eller som en selvstendig tur. Vi har i vårt forslag valgt å beskrive turen fra Jøldalshytta, men ruta kan like gjerne gås motsatt vei.
Fra Jøldalshytta følger vi traktorvei og tursti vestover drøyt en kilometer til vi kommer til et stidele. Her tar vi av til høyre fra ruta som går rett fram innover dalen. Vi krysser Gammelsæterdalen før vi stiger bratt opp på Langfjellet. Stien går slakt langs kanten av Langfjellet før den retter seg mot Trollhettamassivet og stiger opp til østtoppen (1522 moh.). Ned i skaret mot den midtre toppen passerer stien et luftig parti med god utsikt ned i Trollauget lagt nede i botnen. Storura opp mot midttoppen (1596 moh.) er bratt, stor og løs og kan være sleip i regnvær. Går du motsatt vei ned ura må du du sette beina forsiktig. Ura ned mot det neste skaret og opp til stortoppen (1616 moh.) er slakere og fin å gå.

Nedstiginga mot Trolheimshytta er drøy, men utsikten utover Folldalen og Snota, Neådalssnota og alle de andre toppene er magisk på godværsdager. Stort sett går stien i lettgått løsmasse og ur, men det er også noen partier med mer ustødig storsteinsur. Mot skogen går stien nedover en bratt grusavsetning før den slaker ut i storfuru- og myrterrenget i Folldalen. Her er vi inne i Svartåmoen naturreservat. Stien krysser Svartåa på bru knapt to kilometer etter at vi er kommet ned i furuskogen. Her møter vi stien fra Gråsjøen og har vel en kilometer igjen fram til Trollheimshytta.

Turen tilbake til Jøldalshytta neste dag kan enten gå etter ”normalruta” over Geithetta (1352 moh.) eller den lettere ruta gjennom den frodige Svartådalen med fine badekulper langs Svartåa.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Buss fra Trondheim til Grindal eller med bil langs E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Ta av til Nerskogen og sving av fra Nerskogveien når du møter skilting til Jøldalshytta. Parkering på Kleva ved Jølhaugen. 4 km til fots eller med sykkel etter gammel setervei fram til hytta. Vi vil anbefale å dra inn til Jøldalshytta kvelden før slik at toppturen kan starte tidlig neste morgen.
Annonse