Til Svarthetta fra Jøldalshytta

Publisert av: Trondhjems Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  18,8 km
  6 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - sep

Jøldalshytta er et fint utgangspunkt for topptur til Svarthetta. Turen er ikke merket opp til toppen. I starten følges merkaruta mot Gjevilvasshytta og på slutten kommer vi inn på merkaruta fra Trollheimshytta. Ellers går turen i urørt og vidt fjellandskap. Svarthetta er et fint turmål både til fots og på ski. Dette er et område med mye rein så det er viktig å vise hensyn, særlig i kalvingstida om våren og ved samling av reinen for kalvemerking.

Rutebeskrivelse: Følg merkaruta sørover mot Gjevilvasshytta ca 5 km til der den når toppen av Skrikhøa. Hold unna samletrøa for rein vest for merkaruta dersom merking foregår. Drei i lettgått fjellterreng mot sørvest over Kjølen og rett kursen mot den sørlige ryggen som tar ut fra toppen av Svarthetta mot sørøst. Ryggen ser bratt ut nedenfra, men er enkel å klive opp til topplatået. Høyeste punktet på Svarthetta ligger ca 500 meter nord for der du kommer opp fra ryggen.

Utsikten er vid fra Svarthetta, både østover mot Nerskogen og til Rennebufjella videre østover og inn mot toppene i hjertet av Trollheimen. Her ruver Snota i det fjerne, Blåhø mot sør og Storlifjellet og Neådalssnota i sørvest.

På tilbaketuren følger vi ryggen nordøstover og tar etter hvert ned til dalen mellom Svarthetta og Litlsvarthetta. Ta ned langs fonna som ligger langs bekken nordover mot Svartådalen. Tidlig på vinteren går fonna langt ned i lia og er grei å renne ned. Drei etter hvert ut til høyre slakt utfor til du når elva, som her vanligvis er liten og grei å steingå. På andre sida kommer du inn på traktorveien fra Svartådalen og merkaruta fra Trollheimshytta. Herfra er det ca 3 km fram til Jøldalshytta.

Overnatting: Jøldalshytta er betjent i sesong, resten av året selvbetjent med DNTs standardlås.

Kart: Turkart Trollheimen 1:100 000, Norge-serien 10084 Surnadal 1:50 000


Turforslag: Erik Stabell

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Følg E6 til Berkåk og Fv 700 til Grindal. Også mulig å kjøre om Orkanger/Å til Grindal. Ta av mot Nerskogen og sving av fra Nerskogveien ved skilting til Jøldalshytta. Kjør bomvei til P-plass på Kleva (Jølhaugen). Herfra er det 4 km å gå eller sykle på fin grusvei inn til Jøldalshytta.
Annonse