Topptur til Løysmundhatten, Verdals høyeste fjell

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  13,0 km
  10 timer, 50 minutter
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Jun - sep
Løysmundhatten, 1090 moh., ligger i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Utgangspunktet for topptur til Løysmundhatten er Skjækerdalshytta, Nord-Trøndelag Turistforenings selvbetjente hytte. Hytta har egen sikringsbu hvor hunder er velkomne. Det er en lang dagstur til Løysmundhatten så vi anbefaler å dra inn til hytta dagen før og starte å gå tidlig neste dag.

Etter overnatting på Skjækerdalshytta går turen innover dalen etter den merkede stien til Skjækerdammen på enden av Skjækervatnet. Dette er en av de siste fløterdammene som ble bygd. Her er det fint å ta en kaffepause. Så går turen innover mot Løysmundhatten. Det er noe kjerr å gå i, så det er best å komme seg over dette.

Løysmundhatten er forholdsvis bratt i sidene med løse stener, så det beste er å gå opp fra sør-øst. Oppe på toppen er det bare å nyte utsikten over Skjækervatnet i vest, mot øst ser vi Veresfjella og svenske skjækerfjell, litt lengre borte ligger Åresskutan og Sylan. Turen tilbake til hytta går samme vei. Dette er en lang tur, regn med minst tolv timer med pauser.

Andre startsteder: Kjør til Skjækerfossen og ta av veien til Bynavollen. Herfra er det merket sti til Skjækerdalshytta. En kan også kjøre opp til Ottmoen. Herfra er det sti innover til hytta. Dette er en fin tur med oversikt over Forlandet videre rundt Harbakkfjellet og ned på stien fra Bynavollen. Denne stien er ikke merket. Videre er det en merket sti fra Mokk samt at en kan gå Turistforeningen sin sti fra Vera eller Lustavatnet.

Overnatting: Skjækerdalshytta, NTT, selvbetjent med DNT-standardlås.

Kart: Turkart Skjækra 1:50 000, Norge-serien 10099 Snåsa 1:50 000

Gunnar Johansen

Slik kommer du deg dit

Adkomst

For å komme seg til Skjækerdalshytta er det flere alternativer. Det korteste og enkleste er fra Malsådalen. Ta av fra E6 til Verdalsøra og kjør til Vollen og ta vegen innover fjella. Det er merket sti inn til hytta, turen tar ca tre timer.
Annonse