Til topps på Skjækerhatten i Snåsa

Legg til huskeliste
Annonse
Skjækerhatten er kommunetopp i Snåsa og er med sine 1139 moh. den høyeste toppen i Skjækerfjella og dermed et populært turmål i dette området. Toppen ligger langt fra vei og er ikke umulig, men krevende å nå på en dagstur. Så det anbefales absolutt en overnatting i selvbetjente Setertjønnhytta til Nord-Trøndelag Turistforening som ligger like vest for Skjækervatnet, 1 mils vei fra Lustadvatnet.
Vi følger traktorveien opp bakkene fra parkeringsplassen ved Lustadvatnet. Det er noe stigning den første dryge kilometeren før terrenget flater ut og traktorvegen går over i den såkalte «svillestien». Herfra går du tørt og effektivt på jernbanesviller belagt med sklisikker papp helt inn til Skjækervatnet. Svillestien er ikke T-merket, men er godt merket i stikryssa.

Når du kommer innover mot Vintertjønna og Sotjønna vil du se Skjækerhatten foran deg mot øst. På dette underlaget tar det bare 1,5 time å gå inn til hytta, som for øvrig ligger bare 600 meter fra Norges geografiske midtpunkt. Etter en god natts søvn i Setertjønnhytta kan du legge ut på topptur ved å følge umerket sti mot utoset på Skjelbreia. Bekken går greit å vade, men er det veldig mye vatn er det mulig å gå nord for Skjelbreia og krysse bekken mellom Nåvatnet og Skjelbreia på brua der.

Fra Skjelbreia følges myrene på nordsiden av Skjækervatnet østover forbi Gomolia og deretter dreier ned mot elva Storbrenta som krysses på bru. Like på andre sida av elva ligger ei saugjeterhytte. Fortsett videre nord for Grønnhaugen, over Stormyra og opp langs Hatttjønnbekken til Hattjønna. Gå på nordsida av tjønna og følg den slakkeste ryggen på sørsida opp mot toppen. Her oppe på toppen blir du belønnet med en fantastisk panoramautsikt.

Koordinater: Lat/Lon: 64° 00" 48" N 12° 28" 54" E
UTM: Sone 33 Ø376916 N7100955

Overnatting: Setertjønnhytta, NTT, selvbetjent med DNT-standardlås.

Turalternativer:
• Kjør opp Ogndal og parker på Litl-Gaulstad som er merket «turløype» fra hovedvegen. Herfra er det T-merket rute innover Damtjønndalen, opp forbi Talbommen, over Rabban , ned til Lågvatnet og vider forbi Norges geografiske midtpunkt og fram til Setertjønnhytta
• Fra Roktdalen i Snåsa. Parker ved Ålnesseteren og følg «Skjækerstien» forbi Nåvatnet og Åsvatnet fram til Skjækervatnet.
• Fra Imsdalen i Snåsa er det mulig å gå Gaundalstien og overnatte i Ryplia (Snåsa Fjellstyre) og neste dag ta seg mot toppen fra øst eller gå gjennom Fjellskjækerskardet og ta seg opp på nordsiden

Kart: Turkart Skjækra 1:50 000, Norge-serien 10099 Snåsa 1:50 000

Gunnar Johansen

Adkomst med egen bil

Følg merkingen til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark fra E6 i Steinkjer mot Ogndal. Parker på stor P-plass ved Krokbekken ved Lustadvatnet.
Annonse