Til topps i utsiktstårnet på Kjerringhøgda i Østmarka

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  2,8 km
  1 time
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Mar - nov

Det er lett å la seg begeistre av utsikten fra Kjerringhøgda, som er en av de fineste i Oslomarka. Årsaken til den spektakulære utsikten, er det høye og romslige utsiktstårnet som løfter deg godt over trærne på toppen. Fra utsiktstårnet har du 360 graders panoramautsikt, med skog og rullende åser i alle retninger. I horisonten finner du landemarker som tårnene på Røverkollen og Tryvannshøgda i Oslo og Viktjernåsen i Trøgstad, radarkuppellen på Haukåsen, de karakteristiske Kolsåstoppene og ikke minst blinkende Mosjøen som ligger rett i nærheten.

Det er en relativt kort, og barnevennlig, tur fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan. Starten av turen går noen hundre meter på grusvei. Følg grusveien østover mot et rødt hus og hold mot venstre forbi en bom, deretter går du rundt 200 meter til du kommer til starten av den blåmerkede stien på venstre side. Stien starter i en lett stigning opp mot den gamle plassen Byseter. Fortsett forbi huset og tvers over vollen til andre siden. Her fortsetter den blåmerkede stien et kort stykke i lett stigning, og en bratt kneik opp til stikrysset. Følg sti mot høyre, skiltet mot Kjerringhøgda.

Den blåmerkede stien fortsetter i relativt flatt, lettkupert skogsterreng og etter hvert over en større myr. Da er du nesten fremme. Etter myra kommer den en moderat stigning siste stykket opp mot utsiktstårnet som du får fremfor deg skrått til venstre. Det er i overkant av 1 kilometer fra Bysetermåsan til utsiktstårnet.

Tårnet som står her i dag ble bygget så sent som i 1952 som en såkalt brannvaktstasjon. Når det var stor skogbrannfare var tårnet bemannet stort sett hele døgnet for å kunne oppdage om melde om skogbrann så raskt som mulig. Skogbrannvaktene samarbeidet med andre brannvakttårn i nærheten for å raskt lokalisere skogbranner. De nærmeste brannvakttårnene til Kjerringhøgda var på Haukåsen litt lenger nord i Østmarka, Spydeberg Varde og Elgheia i Østfold, Furukollen på Nesodden og Stikkvannskollen i Hurum. Den første brannvaktstasjonen ble bygget på Kjerringhøgda i 1911 og erstattet av et nytt tårn i 1925. Dette tømmertårnet stod frem til 1946 da det ble revet, men ble ikke erstattet av et nytt tårn før i 1952. Dette tårnet i stål var i aktivt bruk frem til starten av 1970-tallet da skogbrannovervåkingen på Østlandet ble overtatt av småfly. Tårnet ble i 2000 bygget om til utsiktstårn, og renovert så sent som høsten 2019.

På tilbaketuren til Bysetermåsan går du forbi tårnet mot nord på blåmerket sti. Den går over svaberg i furuskogen i lett nedoverbakke, tilbake til den store myra du passerte på veien opp til Kjerringshøgda. Derfra er det et kort stykke frem til en kort, bratt kneik opp på en liten høyde med stikryss. Her tar du til venstre og fortsetter i flatt, lettgått terreng hele veien tilbake til Byseter og videre tilbake til utfartsparkeringen.

Kjerringhøgda er en overraskende lett tilgjengelig topp i Østmarka, og svært godt egnet som turmål for barn i alle aldre. Barn fra 4-5 år kan gå mye av eller hele turen på egenhånd. Gåturen fra parkeringsplassen på Bysetermåsan til toppen, tar rundt 20 minutter for en voksen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Turen starter ved den romslige utfartsparkeringen ved Bysetermåsan i Enebakk, innerst i Rausjøveien. Avkjøring fra Fv155 Enebakkveien ved Fjell og inn på Bindingsveien, etter et kort stykke nn til venstre på Rausjøveien. Følg skilt til Vangen.

Adkomst med kollektivtransport

Nærmeste bussholdeplass er Fjell. Kommer du nordfra må du gå ned og under veien retning Bindingsveien. Kommer du sørfra går du ned gangsti også retning Bindingsveien. Følg veien et kort stykke nordover langs Bindingsvannet til snuplass/bussholdeplass, hvor du tar til høyre inn Rausjøvegen. Derfra er det rundt 4 kilometer på asfaltvei og senere grusvei til Bysetermåsan. Du er fremme når veien deler seg i to, og parkeringsplassen ligger på høyre side.
Annonse

Publisert av