Aukan: Labyrinten

Legg til huskeliste
Annonse
  • Enkel padletur
  • 12,4 km
  • 3 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1 høydemeter totalt
  • Sesong: Apr - okt

På vestsiden av Smøla ligger holmer og skjær tett i tett. Tidevannet endrer landskapet fra time til time så navigering her er ikke helt lett. Det kan lett føles som en labyrint for en padler. Men padler du inn ei bukt du ikke kommer gjennom, så er det bare å padle ut igjen og prøve neste bukt. Båtleia går i området så se etter sjømerker, de er enkleste å navigere etter.    

Ved Aukan er det lett å sette ut kajakken uansett havnivå, og parkeringsmulighet for bil. Her kan du padle lenge, området er svært skjermet. Det er ikke nødvendig å følge ruta. Nyt stillheten og naturen, la deg føre vill i labyrinten. Det er spennende å se hva som dukker opp bak neste holme. Kanskje ser du ei havelle, ærfugl eller en skarvkoloni. Våger du deg vestover mot storhavet er det også mulig å se Havertsel. 

Et fint sted for pause og overnatting er Svanøya. På sørenden av øya står en gapahuk arkitekttegnet av Biotope AS med muligheter til overnatting og bålkos. Det er enklest å gå i land på flytebrygga på østsiden av øya. 3-4 personer kan sove i gapahuken. Det er plass til mange telt rundt gapahuken. Et vakkert sted å se solnedgangen fra. Fra flere av holmene har du en fantastisk utsikt mot storhavet, Skalmen, Grip, Trolltindene og fiskeværa sørpå.  

Liker du deg i bølger anbefales området nordvest for holmen Balskjeggen. Her er det ofte bra med bølger.

Adkomst med egen bil

Aukan har parkering ved veien og det er lett å sette ut kajakken her. Det er plass til 3-4 biler. Her er du i ødemarken. Det anbefales ikke å la bilen stå på langtidsparkering her. Men for 1 dag går det bra. 2,4 km lenger nord ligger kaianlegget og butikken på Råket. Kaianlegget er også et bra startpunkt, men mer utsatt og det er vanskelig med parkering om sommeren. 

Villsaugården er 3,7 km unna med bil fra Aukan. Litt lengre sjøveien, det er mulig å padle dit og gå iland på flytebrygge. Det er tungvint å ta opp kajakken fra brygga og til ventende bil. 

Annonse